Invia.cz koupila část polského konkurenta

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
19. 9. 2011 11:13
Invia koupila 44 procent největšího internetového prodejce zájezdů v Polsku

Varšava - Největší český i slovenský internetový prodejce zájezdů, společnost Invia.cz rozšiřuje své působení v Polsku.

Jak informovala ČTK, firma získala 44,44 procenta akcií společnosti Travelplanet, který je lídrem trhu v internetovém prodeji v Polsku. Obě internetové cestovní agentury jsou součástí portfolia polského investičního fondu MCI Tech Ventures.

"Chceme vytvořit společnost s nejsilnější pozici v regionu (střední Evropy)," uvedl v tiskové zprávě Sylwester Janik z MCI.TechVentures. Celková hodnota služeb, jež nabízejí Invia.cz a Travelplanet v letošním roce překročí 500 milionů zlotých (2,83 miliardy korun), dodal. Invia.cz plánuje vstup na burzu, kdy by se tak mohlo stát, ale Janik neřekl.

Zatímco v západní Evropě se prostřednictvím internetu prodává asi 30 procent zájezdů a dalších služeb v cestovním ruchu, ve střední a východní části kontinentu jde jen o něco přes deset procent. "Předpokládáme, že v nejbližších letech počet lidí z nejvýznamnějších zemí střední Evropy, jež si kupují zájezdy přes internet, několikanásobně vzroste," řekl Janik.

Invia.cz má více než padesátiprocentní podíl na trhu prodeje zájezdů přes internet. Firma svou pozici předloni posílila nákupem české NetTravel.cz a slovenské LastMinute.sk. Působí také v Polsku a Maďarsku.

Společnost Travelplanet.pl je od roku 2005 na varšavské burze. Očekává, že v letošním roce bude mít tržby ve výši 19,8 milionu zlotých a čistý zisk 0,5 milionu zlotého.

 

Právě se děje

Další zprávy