Investoři ukazují Česku záda, jejich příliv ustává

mah
26. 4. 2009 20:26
Investice míří čím dál častěji do oblasti služeb, výzkumu a vývoje
Dlouhodobě se mezi investorsky nejoblíbenějšími regiony v Česku drží Jihomoravský, Moravskoslezský, Ústecký a částečně také Středočeský kraj. Takový trend bude pokračovat i do budoucna.
Dlouhodobě se mezi investorsky nejoblíbenějšími regiony v Česku drží Jihomoravský, Moravskoslezský, Ústecký a částečně také Středočeský kraj. Takový trend bude pokračovat i do budoucna. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Je Česká republika i v době finanční krize atraktivní pro zahraniční investory? Ač nejsou prozatím známa konkrétní čísla, zájem investorů o nové továrny klesá už několik měsíců. Vývoj poptávky po podnikatelských nemovitostech je přitom důvěryhodným indikátorem smýšlení zahraničních investorů. 

"Ve chvíli, kdy si investor nechává zpracovat nabídku nemovitostí, má už o své plánované investici konkrétní představu a bývá o ní téměř stoprocentně rozhodnutý," uvedla pro Aktuálně.cz generální ředitelka agentury CzechInvest Alexandra Rudyšarová.

V současnosti se však investoři do Česka nehrnou. Počet nabídek nemovitostí vytrvale klesá, a to již od loňského února. Přičemž konkrétní nabídka nemovitostí konečnému rozhodnutí předchází o půl až tři čtvrtě roku.

"V letošním roce proto ve srovnání s předcházejícími lety můžeme očekávat menší jak počet, tak i finanční velikost projektů," přiblížila Rudyšarová. 

Předpokládá se také, že ve složení projektů budou mít stále větší podíl služby nebo výzkum a vývoj. Na úkor výroby, a to obzvláště té jednoduché.

"Vyšší podíl náročných projektů je trend, který se ve statistikách ukazuje dlouhodobě. V minulém roce největší počet investic, na kterých se podílel CzechInvest, vytvořily společnosti zabývající se vývojem softwaru," doplnila Rudyšarová.

Kdysi bylo lépe. V srdci Evropy

Česká republika dokázala v minulosti ze zpomalení světové ekonomiky spíše těžit. Společnosti se sídlem ve starých členských zemích Evropské unie totiž hledaly efektivnější lokality. Což Česko splňovalo.

"Dnes je rozdíl v tom, že velká část společností, které o přestěhování dříve uvažovaly, už v regionu působí. Druhým rozdílem je fakt, že současná recese neznamená jenom snížení poptávky po finálních výrobcích, ale je také poznamenaná nízkou ochotou bank financovat nové projekty," dodala Rudyšarová.

První vlaštovka

Investovat v Česku se nedávno rozhodla biotechnologická společnost z Velké Británie. "Jdeme do České republiky, protože tu získáme za stejné peníze vyšší kvalitu," stojí v prohlášení společnosti A2Z.

Tato společnosti patří mezi menší firmy, a představuje tak směr, jakým se budou ubírat zahraniční investice v Česku. Půjde o menší, ale zato technologicky náročné projekty.

 

Právě se děje

Další zprávy