Investoři pobídky na továrny chtějí. Stát už je proti

Veronika Skálová Veronika Skálová
5. 3. 2009 19:30
Ministerstvo průmyslu a obchodu chce nabídnout pobídky vývojářským firmám. Odborníci před tím varují
Průmyslové zóny pomáhají plnit právě investiční pobídky.
Průmyslové zóny pomáhají plnit právě investiční pobídky. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Prostředek, který láká do České republiky stále nové investory? Nebo přežitý nástroj, který potřebuje radikální změnu? Ministerstvo průmyslu a obchodu se přiklání k druhému názoru a plánuje, že pravidla pro investiční pobídky změní. Úřad chce nabízet zvýhodnění těm, kteří chtějí otevírat technologická centra a centra strategických služeb.

To by znamenalo konec výhod pro zpracovatele. Což ovšem někteří znalci nepovažují za šťastné. "V současné době, kdy jednotlivé země bojují o každou investici, která přinese zahraniční kapitál, by zrušení pobídek znamenalo zhoršení obrazu České republiky. Investiční pobídky hrály a stále hrají pro Česko velmi důležitou marketingovou roli. Bylo by iluzorní myslet si, že by k nám místo investic do zpracovatelského průmyslu směřovaly pouze nevýrobní high-tech projekty," upozorňuje Jan Linhart, který se ve společnosti KPMG Česká republika věnuje daňovému poradenství.

Vývojová střediska podle něj mohou vznikat jen postupně - a tehdy, pokud za sebou mají širokou a kvalitní výrobní základnu. A právě tu pomáhají vytvářet investiční pobídky pro zpracovatelský průmysl.

Od roku 1998 nabízejí investorům, kteří postaví v Česku výrobní závod "na zelené louce", slevu na daních až na deset let nebo příspěvek na každé nově vytvořené pracovní místo.

Třetinu investorů přivedly pobídky

Společnost KPMG proto zjišťovala stanoviska společností, které pobídky v Česku získaly. Jen necelých 27 procent investorů připustilo, že by v České republice začali působit i bez investičních pobídek.

"Oproti tomu 31,3 procent investorů uvedlo, že investiční pobídky měly zcela zásadní vliv, a podle dalších 13,4 procent investorů poskytování investičních pobídek ovlivnilo region, ve kterém umístili svou investici," upozornil Linhart.

Navíc podle něj není pravda, že by se Česká republika stávala místem druhořadých či zastaralých investic.

"Více než 14 procent společností používá unikátní či nejmodernější světové technologie a dalších 50 procent investorů používá novou generaci výrobního zařízení," dodal s tím, že jen 19 procent investorů naplňuje charakteristiku "montovny". I v současné době tedy investiční pobídky zvyšují technologickou úroveň českého průmyslu.

Odbory změnu pravidel vítají

Názor na investiční pobídky, který nabízí KPMG, však zdaleka není všeobecně platný. Hospodářská komora již delší dobu požaduje úplné zrušení pobídek s tím, že poškozují domácí podniky. Změnu pravidel, kterou navrhuje Ministerstvo průmyslu a obchodu, zase podporuje Svaz průmyslu a dopravy České republiky.

"Svaz je připraven podpořit takovou úpravu systému, která povede k pobídkám inovačních projektů a výrob s vysokou přidanou hodnotou," řekla novinářům před časem mluvčí svazu Blanka Růžičková.

Návrh novely zákona o investičních pobídkách již schválila vláda a bude se jím zabývat Poslanecká sněmovna. Kromě převedení pobídek do oblasti technologií a strategických služeb například snižuje minimální výši investice ze současných 50 milionů na 20 milionů korun. Investoři by také nově mohli získat slevu na dani vypočítanou podle celkového objemu investice.

 

Právě se děje

Další zprávy