Investoři mají nový zlatý důl, sázky na výsledky sportu

Jana Horáčková, investicniweb.cz
1. 8. 2010 22:14
Galileo je prvním hedgeovým fondem sázejícím na sport. A zatím vydělává 15 až 25 procent ročně.
Sázejí i celebrity, v tomto případě jedna z rychlozpěvaček, které vyrábějí televizní soutěže jako na běžícím pásu - Šárka Vaňková. Na sázení je založen i nový hedgeový fond.
Sázejí i celebrity, v tomto případě jedna z rychlozpěvaček, které vyrábějí televizní soutěže jako na běžícím pásu - Šárka Vaňková. Na sázení je založen i nový hedgeový fond. | Foto: Produkce

Praha - Nový hedgeový fond Galileo, nedávno založený v Londýně, vydělává na sázkách na sportovní utkání. Když se hráčům daří, inkasuje zisk. Jakmile se hra vyvíjí jinak, než si obchodníci představovali, vystoupí z trhu. Tento způsob investování určitě osloví řadu investorů i sportovních fandů.

Ředitel londýnského hedgeového fondu Galileo Tony Woodhams nemá rád, když mu někdo říká, že je gambler. "Wall Street v posledních letech, to byl gambling," říká.

Za gamblera ho investoři považují proto, že každý týden sází na tisíce sportovních utkání. Podle Woodhamse se však jeho fond chová jako každý jiný, tedy "hodnotí riziko a sází pouze na takové zápasy, kde cítí, že mají konkurenční výhodu".

Galileo Managed Sports Fund začal fungovat v dubnu pod investičním fondem Centaur Group a je prvním hedgeovým fondem sázejícím na sport. O nápadu už se nějakou dobu spekulovalo.

Před šesti lety navrhl miliardář a majitel basketbalových Dallas Mavericks Mark Cuban podobný fond, aby viděl, zda by mu to prošlo. Kromě toho, že NBA zakazuje sázky osob souvisejících s ligou na své zápasy, ve většině amerických států je sázení na sport nelegální.

Woodhams je stále daleko od svého cíle 50 milionů eur, které si chce vypůjčit od individuálních investorů, a minimálního nákupu za 100 tisíc eur. Stále se však blíží svým snům o fondu s 15- až 25procentními zisky. Fond pak jistě nezůstane jediným svého typu.

40letý Woodhams se po dvaceti letech obchodování s deriváty nesnaží přitáhnout zájem sportovních nadšenců. Jeho cílem je přilákat zájem investorů snažících se diverzifikovat svá portfolia. "Tyto dva roky byly pro investory těžké. Akcie jim spadly, ceny nemovitostí také," říká. "Ale sázky na sport s vývojem na trzích nesouvisí. Lidé budou na sport sázet vždy."

Sázky na sport jsou podle něj bezpečnější než investování na finančních trzích, které mají sklon ke kolísání. Lidé sázejí na svůj oblíbený tým, což je záležitost emocí. "Neumím si představit lepší práci, než v kanceláři sledovat sport a vydělávat na tom," tvrdí Tony Hargraves, který dohlíží na obchodníky z Galilea.

Více o novém fondu Galileo a gamblerovi Woodhamsovi čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy