Investor chce zvětšit bránu do Beskyd

Tomáš Fránek
6. 1. 2007 0:00
Ostrava - Na dohled nejvyššího vrcholu Beskyd Lysé hory, v podhorské obci Ostravice, se chystá obří investice.

Do regionu má přivést nové obyvatele a vytvořit stovky pracovních míst.

Pražská developerská společnost chce totiž v obci s dvěma a půl tisíci obyvatel nazývané brána do Beskyd vybudovat nové centrum. Byty a apartmány, hotel pro čtyři sta návštěvníků, kongresové centrum, lázeňská zóna, téměř šedesát nových bytových a rodinných domů a obří parkoviště pro pět set aut.

Celý projekt bude navazovat na golfové hřiště a zimní areál běžeckých sportů.

Posuzování začíná

To vše za stovky milionů korun. "V areálu centrum Ostravice bude pracovat cca 250 zaměstnanců, v areálu Ostravice hotel asi 156 zaměstnanců," uvedla společnost Ostravice Development ve svých projektech.

Pokud všechny schvalovací procesy půjdou hladce, chce firma začít stavět v lednu 2008 a skončit s výstavbou o dva roky později.

Beskydy
Beskydy | Foto: CHKO Beskydy

Nové centrum obce, rodinné domy, hotel i apartmány už odsouhlasilo zastupitelstvo, nyní se k projektu budou moci vyjadřovat úřady a lidé z obce.

Všechny stavby mají být postaveny mimo území Chráněné krajinné oblasti Beskydy. "Projekty by neměly mít negativní vliv ani na evropsky významné lokality Beskydy a Ptačí oblasti Beskydy," uvedla v posudku firma Aquakon z Ostravy.

Podle odborníků jde o jeden z největších developerských projektů v českých a moravských horách, který chce těžit ze zájmu lidí pořizovat si byty nebo domy mimo velké městské aglomerace.

Srovnatelný je miliardový projekt na jihu Čech na březích Lipna, ten je ale víc zaměřený na turisty.

Společnost UBM-Bohemia s rakouským kapitálem totiž chce nedaleko Frymburku vybudovat obří, téměř dvacetihektarový park s více než sto domy a apartmány a také investovat do nového přístavu pro 118 lodí. Investice má dosáhnout miliardy korun.

Ostravané, Korejci

Ostravice, jejíž 29hektarový katastr pokrývají z více než poloviny lesy, je od Ostravy vzdálena asi třicet kilometrů (půl hodiny cesty).

"Právě oblast Frýdlantu nad Ostravicí a Ostravice je pro takový projekt velmi vhodná, určitě je to místo, kde ceny realit porostou rychleji než jinde," uvedl realitní makléř Aleš Píša.

Foto: ČT24

Podobný názor má moravskoslezský Svaz podnikatelů ve stavebnictví. Realitní makléři navíc očekávají, že o byty nebo domy v podhorských vesnicích budou mít zájem i manažeři, kteří na sever Moravy přijdou v souvislosti s investicí automobilky Hyundai a dodavatelů firmy.

"Na Slovensku dokonce pro korejské manažery postavili speciální vesnici, takové projekty jako ten v Ostravici je mohou lákat," dodal Píša.

Ostravice je přitom od Ostravy vzdálena stejně jako další beskydská obec Čeladná, místo, které se za deset let ze střediskové vesnice změnilo na vyhledávané středisko s novým náměstím, vilami, golfovým hřištěm, lázeňským parkem.

A také připravovaným sportovním centrem s aquaparkem, lyžařským areálem s několika sjezdovkami a bobovou dráhou.

Ceny jako v Praze

Mezi sezonními obyvateli Čeladné jsou například hokejisté Roman Čechmánek a Petr Čajánek, ale také lidé ze Sardinie nebo ze Skotska.

V Čeladné se ceny nových bytů za loňský rok zvýšily o více než 20 procent na 30 000 korun za metr čtvereční. Cena bytů v této obci je tak už srovnatelná s některými čtvrtěmi v Praze.

Beskydské hřebeny při pohledu ze Soláně
Beskydské hřebeny při pohledu ze Soláně | Foto: CHKO Beskydy

Čtěte více o Beskydech:
Ochránci přírody ztratili Lysou horou

Hyundai změní krajinu v Beskydech

Bylinné lázně na úpatí hor

Ale i přes vysoké ceny svoje zákazníky našla většina ze sto bytů, které se nyní v Čeladné staví.

"Zájem o bydlení v Čeladné je obrovský. I když jsme oproti loňskému projektu zvedli ceny zhruba o 5000 na více než 30 000 korun za čtvereční metr, ještě před zahájením stavby jsme prodali přibližně tři čtvrtiny bytových jednotek," řekl ČTK projektový manažer společnosti Conti Real Čeladná Jakub Bernady.

V Čeladné se výstavba nových vil, bytů a apartmánů obešla bez protestů, u soudu ale skončila výstavba golfového hřiště. To nakonec vyrostlo i přes protesty ekologů.

 

Právě se děje

Další zprávy