Investor chce podíl ČOV v Sazce, Vítek dluhopisy

Ekonomika Ekonomika
6. 1. 2011 21:39
Největší věřitel loterijní společnosti dál skupuje její pohledávky

Praha - Nejmenovaný investor chce od Českého olympijského výboru odkoupit jeho dvouprocentní podíl v Sazce.

"Dostali jsme akcionářskou nabídku, kterou nejprve musíme prostudovat," řekl po čtvrtečním jednání představenstva a akcionářů Sazky první místopředseda ČOV Jiří Kejval.

Bez dalších podrobností dodal, že nová nabídka nepočítá se získáním stoprocentního podílu v Sazce.

K samotnému jednání řekl pouze to, že vedení společnosti akcionáře informovalo o aktuální situaci a finančním výhledu.

Mluvčí společnosti Sazka Zdeněk Zikmund ČTK informoval, že akcionáři na poradě podpořili jednání s finančními partnery společnosti. Zároveň se zabývali nabídkami, které jako vlastníci společnosti obdrželi od různých finančních subjektů.

"V této souvislosti konstatovali, že jakékoli případné kroky musí probíhat v souladu se závazky vyplývajícími z dluhopisové dokumentace, zájmy českého sportu a tělovýchovy a se závazky vůči dalším partnerům," uvedl.

Infobox

Sazka je největší tuzemská loterijní společnost, vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993.

Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení, působící v tělovýchově a sportu.

Provozuje sportovní a kurzové sázkové hry, číselné a okamžité loterie; ze zákona musí ze zisku podporovat sport a tělovýchovu.

Vítek chce dluhopisy

Realitní magnát Radovan Vítek, v současnosti největší věřitel Sazky, mezitím pokračuje ve své snaze získat všechny pohledávky Sazky.

Jeho mluvčí Michaela Winklerová oznámila, že jedná s Raiffeisenbank o koupi dluhopisů sázkové společnosti v hodnotě 10 milionů eur. Ty Sazce posloužily k financování stavby O2 Areny.

"Dohoda s Raiffeisenbank by měla být dokončena příští týden po mém návratu do České republiky," vzkázal jejím prostřednictvím Vítek ze zahraničí. 

Zbývají necelé dva týdny

Právě kvůli nutnosti vysoké splátky za stavbu vysočanské haly čelí Sazka v posledních dnech problémům

Vítkovi patří pohledávky za 1,45 miliardy korun, přičemž po splatnosti je 950 milionů. A částka kvůli sankčnímu úroku 20 % neustále narůstá.

Podnikatel dal zatím Sazce čas na splacení všech dluhů do 17. ledna 2011 a vyzval akcionáře, aby uplatnili svá rozhodovací práva a napomohli tak vyřešení situace.

V případě, že nebudou pohledávky v plné výši splaceny do uvedeného termínu chce Vítek podat vůči Sazce insolvenční návrh.

 

Právě se děje

Další zprávy