Intriky vlastních lidí jsou nebezpečnější než hackeři

Ekonomika Ekonomika
14. 12. 2011 10:33
Riziko zneužití informací zevnitř je třikrát vyšší než zvenčí
Vlastní lidi nám neuškodí, myslí si firmy, ale pletou se.
Vlastní lidi nám neuškodí, myslí si firmy, ale pletou se. | Foto: Reuters

Praha - Slovo intriky možná vyvolává představu někdejších panovnických dvorů, součástí běžného života jsou ale i dnes, jak zjistila v analýze technologická společnost S&T CZ. Právě intriky uvnitř firmy i proti ní představují hlavní riziko bezpečnosti a konkurenceschopnosti firem.

Zneužití informací uvnitř firmy, kterým zaměstnanec získá nějakou osobní výhodu, ohrožuje společnosti na 86 procent, riziko vynesení informací mimo firmu na 71 procent. Zato hackerský útok zvenčí pouze na 27 procent.

"K intrikaření dochází v každé firmě. Vynést tajnou informaci mimo firmu a ještě ji zpeněžit je rizikové a náročné, to si běžný zaměstnanec netroufne. U interního zneužití je to ale jinak: upevnit svou pozici uvnitř firmy chce každý, s rostoucí nezaměstnaností budou interní pletichy narůstat," varuje Petr Hněvkovský, bezpečnostní expert společnosti S&T CZ.

Citlivé informace jsou nejvíc ohrožené ve větších firmách s více než 50 zaměstnanci, kde je obvykle menší přehled o tom, kdo má k určitým informacím přístup. Při takové velikosti firmy už také vzniká silné konkurenční prostředí

"Češi jsou poměrně soutěživí a ambiciózní, bohužel až 40 procent z nich bez skrupulí poruší pravidla hry, pokud jim to přinese osobní výhodu. Může za to přijetí neetických forem chování v české populaci jako zcela běžné součásti života," vysvětluje psycholog Jiří Šimonek. Vyplývá to z testování 84 tisíc zaměstnanců během posledních pěti let, které provedla společnost DAP Services.

Pro takové jedince jsou hlavním cílem informace o výši platů a odměn nebo rozvojové a strategické plány či dohody s externími dodavateli.

Navzdory poměrně vysokému riziku zneužití takových informací ale firmy vnitřnímu zabezpečení nevěnují podle S&T CZ takovou pozornost jako zabezpečení proti útoku zvenčí. Přitom riziko je u vnitřního ohrožení až třikrát větší.

 

Právě se děje

Další zprávy