Internet a volání na dovolené vyjdou letos levněji

ČTK ČTK
22. 6. 2011 15:17
Připojení k internetu v cizině vyjde až o polovinu levněji
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Lidé, kteří se neobejdou bez připojení k internetu ani na dovolené, či potřebují hodně telefonovat, tuhle zprávu určitě ocení. Mobilní operátoři totiž zlevnili před prázdninami datový roaming i telefonování ze zahraničí. Připojení k internetu vyjde v létě až o polovinu levněji, cena volání klesla až o 1,60 Kč. Vyplývá to z dnešních informací firem.

Například společnost T-Mobile nabídne až do konce září datový balíček Travel&Surf se sníženou cenou z 990 na 490 korun měsíčně. Cena denního předplatného pro mobilní data ze zahraničí klesne z 60 na 29 korun a cena za týden bude 149 korun namísto 240 Kč.

Vodafone začal již v únoru nabízet možnost využívat i v zahraničí datové tarify určené pro ČR. V rámci služby Vodafone Passport data uživatel navíc k vnitrostátním cenám zaplatí 50 korun za den nebo 177 Kč měsíčně.

Levněji nejen v EU, ale i v Chorvatsku 

"S tarifem Vodafone Passport data mohou naši zákazníci v cizině v mobilu surfovat zcela bez obav, protože je jeden MB dat přijde na necelých 90 haléřů a když přečerpají měsíční datový limit, nezaplatí navíc ani korunu a mohou surfovat dál, jen se začnou připojovat pomalejší rychlostí," uvedl mluvčí Vodafonu Miroslav Čepický.

Firma O2 již na jaře zlevnila základní sazby datového roamingu, které využívá většina zákazníků. V EU vyjde přenos jednoho MB dat na 24 korun, do té doby stálo stejnou sumu 100 kB. O polovinu, na 240 korun, pak zlevnil jeden MB přenesený ve zbytku Evropy. Navíc do konce září operátor nabízí balíček Eurodata 250 MB za sníženou cenu 480 korun.

Vodafone od července snížil cenu volání v EU a Chorvatsku o 1,60 Kč za minutu a příchozí hovor bude levnější o 1,31 Kč za minutu. Cena SMS klesne o 11 haléřů. T-Mobile zase rozšíří počet zemí, ve kterých je možné využít hlasový tarif Cestovatel, na 33 států. Novinkou je pak i nový tarif Twist Dovolená pro majitele předplacených karet. Ten sjednocuje cenu za minutu odchozího i příchozího hovoru na 6,90 Kč, SMS vyjde na 3,90 Kč a MMS na deset korun.

Telefónica bude v létě tradičně nabízet roamingové tarify O2 Smart Roaming a O2 Eurotarif. O2 Smart Roaming nabízí 30 volných minut na příchozí hovory a levnější volání ze 14 prázdninových destinací. To je mnohdy výhodnější než regulovaný Eurotarif a navíc zahrnuje i země mimo EU.

 

Právě se děje

Další zprávy