Inspektoři zakázali prodej 200 tisíc německých vajec

Tomáš Fránek
14. 1. 2011 19:38
Německo má nový akční plán, který má zabránit tomu, aby se do potravin dostaly dioxiny
Foto: Reuters

Berlín/Praha - Kontroly, které zavedlo Česko poté, co se v Německu objevily potraviny kontaminované rakovinotvorným dioxinem, pomohly odhalit nedůvěryhodnou zásilku desítek tisíc vajec z Německa.

Veterináři totiž zjistili, že 200 tisíc vajec určených pro diskontní řetězec Penny Market bylo dodáno z firmy, která není na seznamu schválených závodů.

Veterináři už s Českou drůbeží zahájili řízení. "Vejce uvedl do oběhu obchodní řetězec Penny Market, se kterým již bylo zahájeno správní řízení, neboť nesplnil svojí zákonnou povinnost nahlásit místně příslušné krajské veterinární správě, že přijal zásilku živočišných potravin z jiného členského státu," uvedl mluvčí veterinární správy Josef Duben.

Mluvčí Penny Marketu David Kolář se brání, že vejce objednala u České drůbeže a o jejich německém původu nevěděla.

"Na základě následného zjištění, že se nejedná o vejce z domácí produkce, byla vejce okamžitě prověřena akreditovanou laboratoří Státního veterinárního ústavu Praha. Ta potvrdila jejich zdravotní nezávadnost," řekl Aktuálně.cz. Dodal, že řetězec dodávky německých vajec stahuje a bude prodávat pouze české výrobky.

Úřady nekomunikují

Německo dnes navíc potvrdilo, že do Česka bylo dovezeno maso z farmy, která používalo krmivo kontaminované dioxinem, podle českých veterinářů jsou ale informace z německé strany nedostatečné.

Čeští veterináři tak kritizovali německé kolegy za špatnou komunikaci. Němečtí veterináři podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna českým úřadům navzdory opakovaným žádostem zatím neposkytli žádné údaje.

"Dnes jsme zaslali řadu otázek německým orgánům, jak je to se zajištěním zdravotní nezávadnosti potravin a s informováním. Žádnou takovouto konkrétní informaci jsme dosud nedostali a na naše otázky jsme neobdrželi odpovědi," uvedl Duben.

Podle německých úřadů byla kontaminace krmiva inkriminovaných prasat malá, maso bylo spotřebována a není co stahovat.

České úřady dnes navíc nařídily stáhnout na dvě stě tisíc vajec z Německa určených pro diskont Penny Market. Třídírna z Německa totiž nebyla uvedena na seznamu schválených závodů.

Přísnější kontroly

Německo nyní slibuje, že zavede přísnější kontroly výrobců krmiv. Smyslem je zamezit opakování skandálu s výskytem rakovinotvorného dioxinu v potravinách.

Při představení akčního plánu to slíbila německá ministryně zemědělství Ilse Aignerová. Ministryně bude podle deníku Die Welt požadovat po firmách povinné pojištění provozů a výrobků nebo povinné hlášení výsledků testů i ze soukromých laboratoří.

Její návrh obsahuje i požadavek na oddělení výroby technických a krmných olejů či povinné získávání povolení pro produkci krmiv. "Musíme jednoznačně zvýšit bezpečnostní standarty," uvedla ministryně.

Dioxin se dostal do krmiv vyráběných severoněmeckou firmou Harles und Jentzsch, která tuto příměs do krmiva vyráběla ze surovin pro technické účely, a to navíc v závodě, který pro tuto činnost nebyl úřadům nahlášen. Prostřednictvím krmiva se dioxin dostal do vajec, drůbežího a vepřového masa.

Právě vepřové z německého chovu, kde se dioxin objevil. se dostalo začátkem ledna i do Česka a Polska. Na konci prosince bylo asi 35 vepřů prodaných dvěma zpracovatelům v Česku a jedné polské firmě. Informace zveřejnil spolkový úřad pro ochranu spotřebitelů.

Není co stahovat

Úřad dnes potvrdil čtvrteční informace ministerstva zdravotnictví spolkové země Sasko-Anhaltsko, že se vepřové z německého chovu postiženého dioxinem na začátku ledna dostalo i do Česka a Polska. Podle šéfa odboru potravinové bezpečnosti ministerstva Bernharda Kühleho už neexistují žádné šarže, které by bylo možné stáhnout z trhu.

"Pro toto maso také neexistují žádné výsledky testů," uvedl na tiskové konferenci. "V tento moment tak nelze kalkulovat, zda bylo vůbec zatíženo dioxinem," dodal s tím, že kontaminace krmiva inkriminovaných prasat byla malá.

Testy potravin v Česku zatím nadlimitní hodnoty dioxinů nezjistily.

 

Právě se děje

Další zprávy