Inspektoři našli Penny Market plný plesnivého ovoce

Tomáš Fránek
23. 4. 2012 19:09
Zjištění v tomto rozsahu považuje potravinářská inspekce za mimořádné
Mandarinky z benešovského Penny Marketu.
Mandarinky z benešovského Penny Marketu. | Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Benešov - Mimořádné množství plesnivého zboží našli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce v prodejně Penny Market v Benešově.

Plesnivá byla zelenina a ovoce, inspektoři také na zemi našli prošlé a plesnivé pečivo.

"Celkem 95 balení ovocných plodů a zeleniny původem ze Španělska, Belgie, Maroka a České republiky nevyhovělo minimálním požadavkům na jakost z důvodu výskytu plísně a hniloby," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Inspektoři podle něj ovoce a zeleninu označili za nevhodnou pro lidskou spotřebu a zakázali je uvádět do oběhu. Například více jak dvě třetiny balení mrkve byly viditelně nahnilé a měly být dávno odstraněny z prodejního regálu.

Podobně na tom byla balení citronu Paternita, kde bez stopy plísně inspektoři našli jen polovinu vystaveného zboží - 22 ze 44 balení. V případě mandarinek Klementinka byly viditelně plesnivé dokonce tři čtvrtiny balení, celkem 18 z 28 balení na pultu.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

"Zjištění v tomto rozsahu považuje inspekce za mimořádné," uvedl mluvčí Kopřiva.

Kontrola podle Kopřivy odhalila i hygienické nedostatky. "Na podlaze se v úseku pekařských výrobků nacházelo několik kusů prošlého a zplesnivělého pečiva," popsal mluvčí. Po upozornění personál nedostatky uklidil.

Inspekce už zahájila správní řízení o uložení pokuty. Vedení Penny Marketu zatím výsledky kontroly nekomentovalo.

 

Právě se děje

Další zprávy