Inspekce našla v koňském mase z Polska zakázaný lék

Tomáš Fránek
3. 4. 2013 6:13
Fenylbutazon byl u lidí zakázán, neboť měl negativní vedlejší účinky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brno - V koňském mase pocházejícím z Polska objevili čeští veterináři zbytky zakázaného léku fenylbutazon.

Potvrdil to mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Podle něj šlo o koňské výsekové maso a veterináři jej našli na severu Moravy v jednom z ostravských řeznictví.

„Ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě byla při vyšetření prokázána přítomnost reziduí fenylbutazonu v koňském výsekovém mase původem z Polska, které bylo odebráno v řeznictví v Moravskoslezském kraji. Nyní se došetřuje distribuce masa, následně Státní veterinární správa odešle informaci polským kolegům prostřednictvím evropského systému rychlého varování RASFF," uvedl Duben.

Ten potvrdil, že většina testů na koňské maso byla v Česku negativní. "V březnu jsme odebrali 112 vzorků různých výrobků, z toho 104 na přítomnost koňské DNA a osm vzorků na přítomnost reziduí zakázaného léku fenylbutazon. Z tohoto množství byla koňská DNA prokázána ve třech případech výrobků ze zahraničí," uvedl Duben. Koňské maso bylo objeveno v lasagních z Lucemburska.

Fenylbutazon je lék tišící bolesti, podávaný dostihovým koním buď perorálně, injekčně nebo může být obsažen v masti. Je zakázaný pro použití u potravinových zvířat. Fenylbutazon dostávali od padesátých let lidé trpící artritidou. Později byl u lidí zakázán, neboť měl negativní vedlejší účinky, zejména ohledně poruchy krvetvorby.

Problémy i v Británii

Na jatkách v Británii už v únoru našli osm poražených koní, v jejichž těle byl lék proti zánětům a bolesti fenylbutazon. Oznámil to podle televize Sky News ministr zemědělství David Heath s tím, že maso tří těchto zvířat se dostalo na trh ve Francii. Fenylbutazon se nesmí podávat jatečním zvířatům.

Podle webových stránek listu The Guardian už v červenci 2012 britský veterinární výbor pro rezidua, což je instituce, která radí vládě, varoval před tím, že se fenylbutazon dostává do potravin. Mezi lety 2007 a 2011 bylo na tuhle látku údajně pozitivních 2-5 % vzorků na britských ostrovech. Ročně se ale prý testovala jen asi padesátka koní, což je na místní poměry hodně málo.

 

Právě se děje

Další zprávy