Insolvenční řízení s JZD Slušovice platí, potvrdil soud

ČTK ČTK
10. 12. 2013 13:52
Družstvo mezitím na začátku prosince poslal brněnský krajský soud do konkurzu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci v úterý posvětil isolvenčního řízení se společností JZD Slušovice. Řízení začalo loni v březnu na návrh České spořitelny, o své pohledávky se poté přihlásili další věřitelé. Zástupci slušovické firmy se však proti těmto krokům odvolali s tím, že společnost má majetek na pokrytí pohledávek. Soud však jejich odvolání dnes zamítl. Družstvo mezitím už na začátku prosince poslal brněnský krajský soud do konkurzu.

"V případě JZD Slušovice s.r.o. jsme rozhodli tak, že jsme potvrdili rozhodnutí krajského soudu, který na toto družstvo vyhlásil úpadek. Je tam prokázáno, že zákonné podmínky úpadku jsou splněny," řekl mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy. Podle něj nemohl soud vyhovět tvrzení, že společnost disponuje dostatečným majetkem. "Pohledávky jsou zhruba dvojnásobné, než jaký je majetek úpadce. Ani tato podmínka, že by byl dostatek majetku, tak není splněna," doplnil mluvčí soudu.

Insolvenční řízení s JZD Slušovice začalo loni v březnu na návrh České spořitelny, která se domáhala 15 milionů korun z nesplácených úvěrů a později ještě dalších sedmi milionů. Pak se přihlásili další věřitelé. V seznamu pohledávek věřitelů na stránkách www.justice.cz se objevily na tři desítky bank, firem, ale i úřadů. Celková výše přihlášených pohledávek je 43,8 milionu korun. Vesměs jde o pohledávky za neuhrazený poskytnutý úvěr, neuhrazenou kupní cenu za odebrané zboží a neuhrazený poskytnutý kontokorent.

Brněnský krajský soud minulý týden poslal společnost do konkurzu, podle něj je to jediné možné řešení úpadku. Podle soudu nelze úpadek dlužníka řešit oddlužením, neboť dlužník je podnikatelem a návrh na povolení reorganizace nebyl podán.

Slušovické zemědělské družstvo bylo za komunistického režimu pod vedením nynějšího poradce prezidenta a zlínského krajského radního za SPOZ Františka Čuby proslavené. Firma ze Zlínska produkovala nejen potraviny, ale třeba i počítače.

Nynější JZD Slušovice se zabývá hlavně ovocnářstvím a vinařstvím. Podle dřívějších vyjádření vedení JZD Slušovice ale nynější družstvo nemělo s tím původním žádný vztah. Bývalý šéf slavného slušovického družstva Čuba však nyní zasedá v krajské radě za Stranu práv občanů - zemanovce (SPOZ) a podle serveru E15.cz je se stejnou stranou spojeno několik lidí figurujících ve vedení současného JZD Slušovice nebo vlastnicky spřízněných firem.

 

Právě se děje

Další zprávy