Insolvencí je letos už o třetinu více než za rok 2010

Tereza Holanová Tereza Holanová
2. 12. 2011 12:02
Ve třech případech ze čtyř se podání návrhu na platební neschopnost týká podnikatelů
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - V letošním roce výrazně přibylo insolvencí. Jejich celkový počet už během listopadu přesáhl úroveň za rok 2010 o více než 35 %. Vyplývá to z šetření společnosti Creditreform.

Zatímco za celý rok 2010 bylo podáno celkem 16 118 návrhů na insolvenci, na konci listopadu 2011 jich bylo již 21 834. Ve třech ze čtyř případů se přitom jednalo o právnické osoby. Nejvíce návrhů pochází z listopadu, nejméně jich věřitelé podali naopak v lednu a v červenci.

Podnikatelé nejčastěji končí v konkurzu

Pokud se insolvenční návrh týká právnické osoby, končí ve zhruba polovině případů prohlášením úpadku. Ten lze vyřešit dvěma cestami, a to konkurzem nebo reorganizací.

Druhý způsob, kdy dochází k postupnému uspokojování pohledávek, aniž by dlužníkův podnik přerušil provoz, se ovšem stále využívá jen zřídka. Jak autoři zprávy připomínají, reorganizace je možná pouze tehdy, pokud měla firma rok před informací obrat alespoň 100 milionů korun a zaměstnávala nejméně sto lidí.

V letošním roce soud prozatím schválil reorganizaci ve čtrnácti případech. Jednalo se například o ČKD Kutná Hora, MSV Metal Studénka nebo strojírny Dospiva.

Insolvencí bude dále přibývat

V případě fyzických osob bylo letos podáno 5 948 návrhů. Insolvence se v tomto případě řeší oddlužením. V rámci toho se majetek dlužníka zpeněží, případně plní daná osoba splátkový kalendář - pak musí věřitelům během pěti let zaplatit alespoň 30 procent dluhu. Jestliže není oddlužení možné, následuje konkurz.

Jak Creditreform zároveň uvádí, v dalším období bude počet insolvenčních návrhů a prohlášených konkurzů nadále růst.

Autoři také připomínají, že finanční aktiva českých domácností jsou ve srovnání s ostatními zeměmi Evropy zhruba poloviční. To spolu s rostoucími závazky výrazně zvyšuje riziko dluhových pastí. 

 

Právě se děje

Další zprávy