Injekce pro státní rozpočet? Lesy mají čtyři miliardy

Karel Toman
20. 4. 2012 20:40
Vláda chce z Lesů ČR 4 miliardy ročně. Může je mít za pár týdnů, tvrdí šéf dozorčí rady

Praha/Hradec Králové - Nečasův kabinet - nebo jeho případný nástupce - může skoro lusknutím prstu vylepšit státní rozpočet o čtyři miliardy korun z volných rezerv Lesů ČR.

Vyplývá to ze závěrů čtvrtečního jednání dozorčí rady státního podniku. "Lesy ČR jsou připraveny v řádech týdnů k převedení volných finančních prostředků k dispozici pro potřeby státu," stojí mimo jiné v tiskové zprávě Lesů ČR.

"Tohle je reakce na to, že vláda řekla, že od roku 2013 chce dostávat čtyři miliardy ročně," vysvětlil deníku Aktuálně.cz předseda dozorčí rady, ekonom Miroslav Zámečník. "My jsme konstatovali, že pakliže to chce vláda rychleji, tak jsme připraveni peníze poskytnout během pár týdnů," dodal.

Premiér Petr Nečas přitom po dohodě na balíčku vládních úspor prohlásil, že právě tyto peníze z "mobilizace státních aktiv" chce použít na stimulaci ekonomiky spolu s lepším čerpáním evropských dotací, snížením byrokracie pro podnikatele a podporou exportu a inovací.

Jak převod peněz právně ošetřit, už řeší státní úředníci. "Vláda schválila každoroční převody čtyři miliardy korun ze státního podniku Lesy ČR. Detaily v tuto chvíli intenzivně připravujeme," sdělil deníku mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Může stát ke svým penězům?

Penále za předčasné vybrání peněz od správce portfolia podle Zámečníka nehrozí, protože Lesy ČR na to své úložky připravily už minulý rok.

"Už za ministra Ivana Fuksy se ty peníze uložily v trochu likvidnější formě na krátké výpovědní lhůty," řekl Zámečník. Peníze by podle něj nešly od jednoho konkrétního správce, ale přiměřeným podílem ode všech.

Jde o výrazný posun v letitém sporu, jestli stát vůbec může vybírat své volné peníze ze státních podniků a konkrétně z Lesů ČR.

"My jsme na to s kolegy celou dobu poukazovali, že tu dochází k situaci, že stát nechává hospodařit pověřenou organizaci, aniž by za to pobíral jakoukoliv rentu. Státní podnik podle zákona vytváří zisky a neustále je ukládá.  Tím, jak nemá provázanost na státní rozpočet, ty peníze se hromadí na účtech a stávají se předmětem zájmu lidí, kteří se je snaží z toho podniku vytáhnout," řekl v březnu pro Aktuálně.cz Jiří Holický, generální ředitel Lesů ČR z roku 2007.

"Nic v tom neudělalo ani ministerstvo jako zřizovatel této organizace, přestože ty snahy to změnit tam byly naprosto jasné," dodal Holický.

Dobeš chce peníze na dálnice

Spory se už delší čas vedou také o to, jestli podle zákona stát k volným penězům svých podniků vůbec může. Státní úřady v minulosti tvrdily, že to zákony neumožňují, Hospodářské noviny ale v roce 2010 citovaly právní rozbor Ústavu státu a práva, podle kterého stát vybírat volné peníze ze státních podniků může.

Lesy ČR mají u různých správců uloženo na 13 miliard volných peněz. V poslední době si na ně dělá zálusk více resortů, přihlásil se o ně například ministr dopravy Pavel Dobeš z Věcí veřejných, který z nich chtěl získat 10 miliard na dálnice.

Na dotaz, kolik volných peněz plánuje podnik Lesy ČR vyčlenit jako případnou nedotknutelnou "železnou zásobu", je podle podniku zatím brzy.

"Dokud nebude o výši a způsobu převodu rozhodnuto, považujeme tyto otázky za předčasné. Vše je však k převodu požadované částky bez sankčních poplatků připraveno," řekl mluvčí podniku Zbyněk Boublík.

 

Právě se děje

Další zprávy