Inflace zůstala jen těsně nad nulou, zdražily dovolené

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
10. 3. 2014 9:35
Spotřebitelské ceny poskočily v únoru podle měření statistiků o 0,2 procenta v meziročním i meziměsíčním srovnání.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - I ve druhém měsíci roku 2014 zůstala meziroční inflace na minimu a jen těsně nad nulou. V únoru vzrostly spotřebitelské ceny stejně jako v lednu ve srovnání s rokem 2013 o 0,2 procenta.

Oproti lednu pak inflace v únoru vykázala růst o 0,2 procenta, ukazují to aktuální data Českého statistického úřadu, která se "trefila" do očekávání trhu.

"Po lednovém prudkém poklesu se tak inflace nadále drží na nejnižších úrovních od roku 2009. Dnešní čísla nejsou žádným překvapením a ani do ČNB by neměla přinést úvahy o nějaké změně měnové politiky," komentuje čerstvá data Jiří Šimek, analytik společnosti Citfin.

I když únorová meziroční inflace vyrovnala lednovou, ceny jednotlivých sledovaných položek se vyvíjely rozdílně. Rychleji v únoru zdražovaly například lihoviny, které vzrostly o 3,2 procenta z 2,5 procenta v lednu, vyšší růst cen zaznamenali statistici také u některých potravin: u chleba cenový růst zrychlil na 3,2 % (z 1,5 % v lednu), u ryb na 3,7 % (z 0,5 % v lednu), u mléka na 14,4 % (z 10,9 % v lednu), u másla na 15,3 % (z 12,5 % v lednu) a u ovoce na 2 % (z 0 % v lednu).

Ke zpomalení meziročního růstu naopak přispěly zejména ceny pohonných hmot, které byly v lednu 2014 vyšší o 2,5 procenta, zatímco v únoru měly cenový růst nulový.

Na snižování meziročního cenového růstu působily především ceny bydlení, kde statistici evidují levnější elektřinu o 10,5 procenta a zemní plyn o 9,1 procenta.

Na meziměsíční růst inflace měly největší vliv podle statistiků ceny dovolených, které v únoru proti lednu zdražily o 3,2 procenta. „Může to být do určité míry důsledek devizové intervence ČNB,“ říká Václav Franče, hlavní analytik Raiffeisenbank.

Průměrná inflace za posledních 12 měsíců byla v únoru 1,1 %.

 

Právě se děje

Další zprávy