Inflace v Česku zpomaluje, hlásí statistici za listopad

ČTK ČTK
10. 12. 2012 9:45
Spotřebitelské ceny v listopadu rostly meziročně o 2,7 procenta
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Růst spotřebitelských cen v listopadu zpomalil meziročně na 2,7 procenta z říjnového růstu 3,4 procenta. Meziměsíčně se ceny snížily o 0,2 procenta.

Uvedl to Český statistický úřad. Cenový růst zpomalil u většiny oddílů spotřebního koše.

Rozhodující vliv na výši celkové meziroční hladiny spotřebitelských cen v listopadu měly i přes zpomalení růstu nadále ceny v oddíle bydlení, voda, energie, paliva a ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje.

Důvodem meziročního zpomalení růstu cen byl mimo jiné meziměsíční růst cen v loňském listopadu o 0,4 procenta. To se projevilo v cenách potravin a nealkoholických nápojů. Například meziroční růst cen mléka zpomalil na půl procenta z říjnových 2,4 procenta či růst ceny ovoce na 4,9 procenta z devíti procent v říjnu.

Meziroční růst cen zemního plynu zpomalil na 7,7 procenta ze 13,2 procenta v říjnu v důsledku jeho zdražení od listopadu 2011. Zpomalení cenového růstu v dopravě způsobily zejména ceny pohonných hmot, které byly meziročně vyšší o 3,1 procenta, zatímco v říjnu zdražily o 7,8 procenta. Podobně zpomalil růst cen lihovin na 0,4 procenta ze čtyř procent v říjnu.

Na meziměsíční zvyšování cenové úrovně působil především růst cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje.

Meziměsíční pokles spotřebitelských cen v oddíle doprava způsobilo již druhý měsíc pokračující snižování cen pohonných hmot, které v listopadu činilo 3,7 procenta. Ceny alkoholických nápojů klesly o 0,9 procenta, z toho ceny lihovin o 2,7 procenta a vína o 1,2 procenta.

Připravujeme podrobnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy