Inflace je na dvou procentech, nejníže za dva roky

Ekonomika Ekonomika
9. 3. 2009 13:43
Meziroční růst spotřebitelských cen v únoru zpomalil na dvě procenta
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen v únoru zpomalil na rovná dvě procenta z lednových 2,2 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad s tím, že jde o nejnižší růst cen od března 2007.

Meziměsíčně inflace stoupla o 0,1 procenta, a to hlavně kvůli zvýšení cen pohonných hmot. Benzín a nafta zdražily o několik procent v důsledku výkyvů cen ropy a pohybů kurzu koruny.  

Mírně se zvýšily sezónní ceny rekreací. Naopak ceny meziměsíčně klesaly v případě potravin (-0,4 %), odívání a obuvi (-0,9 %). Zlevnily rovněž ceny automobilů - o téměř 12 procent. Ke zlevnění v průměru došlo také ve zdravotnictví ( -2,2 %), a to kvůli možnosti hrazení poplatků krajskými orgány.

"Inflace v tuto chvíli opravdu není palčivým problémem. Její meziroční hodnota by měla kolem poloviny roku zaplout pod úroveň dvou procent. Vývoj reálné ekonomiky, jak demonstruje ostrý nárůst míry nezaměstnanosti, je však rizikem ve směru ještě nižších úrovní inflace," uvádí analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Podle ekonoma Patria Finance Davida Marka by se inflace bez výraznějších úprav regulovaných cen a daňových změn mohla v létě dostat až k nule.

Recese a možnost deflace by podle něj za normálních okolností měly vést k dalšímu uvolnění měnové politiky. "Poklesu úrokových sazeb nyní ovšem brání velmi vysoká volatilita kurzu koruny," připomíná Marek.

 

Právě se děje

Další zprávy