Index ekonomické svobody: Česko jako Botswana

ČTK ČTK
19. 9. 2013 10:25
Nejsvobodnější zemí světa je Hongkong, nejméně svobodnou Venezuela
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká republika je společně s Botswanou 52. nejsvobodnější zemí ze sledovaných 152 států světa. Vyplývá to ze žebříčku "Economic Freedom of the World Index" (index ekonomické svobody) kanadského institutu Fraser.

Informovali o tom zástupci Centra ekonomických a tržních analýz, který se na analýzách rovněž podílí. Nejsvobodnější zemí světa je podle žebříčku Hongkong, naopak nejméně svobodná je Venezuela.

"Index, kterého dosáhla Česká republika je 7,25, což je v porovnání s těmi nejsvobodnějšími zeměmi poměrně malé číslo. Umístění na hranici první a druhé třetiny tak není příliš lichotivé. Na záda se díváme takovým státům jako je Albánie, Rumunsko nebo Rwanda," upozornil Aleš Rod z Centra ekonomických a tržních analýz. Slovensko se umístilo na 36. pozici.

Index se zveřejňuje od roku 1996. Dnes zveřejněné údaje vycházejí z dat roku 2011. Zpoždění je podle Roda způsobena tím, že je nutné počkat na údaje ze 152. zemí světa. Index se skládá s pěti ukazatelů, které se týkají velikosti státního sektoru, úrovně právního státu, mezinárodního obchodu nebo celkové regulace. Dalším faktorem je měnové prostředí dané země a inflační prostředí.

Rod dále upozornil, že v ukazateli velikost státu je ČR na 124. příčce. Zlepšit by se měla také regulace podnikání, ve kterém je ČR na 90. místě. Naopak v případě ukazatele inflačního prostředí obsadilo Česko 24. pozici.

Z velkých globálních ekonomik se Spojené státy umístily na 17. místě. Země se přitom v uplynulých letech pohybovala vždy v první pětce. "USA si pohoršily zejména kvůli politice boje s krizí a omezování osobních svobod," uvedl Rod. Rusko se umístilo na 101. místě, Čína na 123. příčce.

 

Právě se děje

Další zprávy