Ilegálové se na výzvu ministerstva domů neženou

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 11. 2009 16:30
Ministerstvo investovalo do informační kampaně 1,5 milionu, možnosti využilo 65 lidí.
I přes hrozbu odhalení při zátahu cizinecké policie se nelegální přistěhovalci do Dobrovolného návratu zrovna neženou. Ilustrační foto.
I přes hrozbu odhalení při zátahu cizinecké policie se nelegální přistěhovalci do Dobrovolného návratu zrovna neženou. Ilustrační foto. | Foto: Jiří Máslo

Brno - Jsou jich u nás statisíce, domů jedou desítky. Už dva měsíce se mohou cizinci, kteří jsou na území České republiky nelegálně, přihlásit cizinecké policii a prakticky bez sankcí se nechat dopravit zpět domů. Do 6. listopadu jich této možnosti využilo jen 65, většinou pocházeli z Ukrajiny a Vietnamu. Přitom podle odhadů charitativních organizací je v Česku téměř 300 tisíc cizinců bez povolení k pobytu.

Čerstvá čísla Aktuálně.cz předalo ministerstvo vnitra. Program Dobrovolné návraty pro takzvané nelegály začal fungovat od 15. září. Zájemci o dopravu zpět do vlasti se mohou hlásit až do poloviny prosince. V létě spustilo ministerstvo informační kampaň, která jej přišla na 1,5 milionu korun.

Současně je v běhu i druhá fáze Dobrovolných návratů pro legálně pobývající cizince. Těm Česká republika uhradí letenku či jinou dopravu zpět domů i náklady na ubytování poslední noc před odletem.

Od července, kdy druhá fáze programu začala, se přihlásilo 172 cizinců, převážná většina z nich z Mongolska. Od února do července, tedy v první fázi projektu, opustilo republiku na náklady státu 1 871 lidí.

"Jedná se o preventivní opatření a Projekt dobrovolných návratů považujeme za úspěšný," konstatovala mluvčí ministerstva Hana Malá.

Ministerstvo vnitra se programem Dobrovolné návraty snaží pomoci cizincům, které v Česku uvěznila hospodářská krize, když je připravila o práci. Že jich není málo, dokazují údaje ministerstva práce a sociálních věcí.

"Od začátku roku 2009 počet volných pracovních míst ohlášených úřadům práce, která jsou zaměstnavatelé ochotni obsadit cizincem, stále klesá. Od začátku letošního roku do 31. října ubylo 20 515 těchto míst," informovala mluvčí ministerstva práce Štěpánka Filipová.

Nabídky ministerstva vnitra na zajištění dopravy domů tak využil jen zlomek těch, kdo v Česku přišli o práci. Ilegálům navíc ministerstvo slibuje, že pokud se přihlásí, budou mít do České republiky vstup zakázán na mnohem kratší dobu, než když je chytí cizinecká policie. Kdo například pobývá na území republiky ilegálně méně než půl roku a zaplatí si dopravu do své vlasti sám, bude se moci vrátit už za měsíc. Pokud na cestu nemá peníze a bude mu ji muset zaplatit Česko, musí se mimo jeho území držet tři měsíce.

 

Právě se děje

Další zprávy