IKEA odhaluje své nejstřeženější tajemství: výdělek

Tomáš Fránek
1. 10. 2010 14:45
Největší světový prodejce nábytku poprvé zveřejnil kolik vydělává
Řadový montovaný dům BoKlok
Řadový montovaný dům BoKlok | Foto: IKEA

Stockholm/Brno - Největší světový prodejce nábytku na světě, švédská IKEA, vytáhl do boje o vylepšení své pověsti mlčenlivé a sektářsky řízené firmy.

IKEA tak v pátek zveřejnila, že jí za dvanáct měsíců vzrostl čistý zisk o 11,3 procenta na 2,5 miliardy eur. Podle deníku Financial Times je to úplně poprvé, co společnost zveřejnila, kolik vydělává. Dosud uváděla celosvětově pouze tržby. Ty vzrostly o 7,7 procenta na 23,1 miliardy eur (563,6 miliardy korun).

IKEA se větší otevřeností snaží zbavit nálepky kontroverzní firmy, ve které se tají informace, špehují zaměstnanci a nejsou vítáni cizinci.

Tajemná a špionážní

Právě s takovými obviněnými totiž před rokem přišel v knize "Pravda o IKEA" bývalý top manažer Johan Stenebo. Ten se pohyboval v blízkosti zakladatele firmy Ingvara Kamprada, jednoho z nejbohatších mužů světa.

Stenebo mimo jiné napsal, že pověst Kamprada coby lakomého alkoholika trpícího dyslexií je pouhým mýtem, který Kamprad o sobě rád šíří. A metody firmy při sledování zaměstnanců exmanažer přirovnal k nechvalně proslulé východoněmecké tajné službě Stasi.

Firma navíc musela čelit obviněním, že vyplácí vrcholovému managementu tajné bonusy. Peníze měla posílat do daňového ráje na Britských Panenských ostrovech v Karibiku.

Zisk firmy zveřejnil generální ředitel IKEA Mikael Ohlsson, který je rok ve funkci. Podle Ohlssona je větší průhlednost firmy pro zaměstnance a zákazníky jednou z jeho priorit.

Firma chce podle něj i nadále zveřejňovat víc údajů o svém hospodaření.

Spokojenost tu je

Výsledky IKEA jsou i přes recesi lepší, než se čekalo.

"Je pravda, že nejsme zcela spokojeni nikdy," řekl generální ředitel. "Byl to ale mnohem lepší výsledek, než jsme předpokládali, a mnohem lepší vzhledem k tomu, jak nebývale tvrdé je ekonomické prostředí na mnoha našich trzích," dodal.

V Česku IKEA tajnosti se ziskem nedělá. Provozuje čtyři obchodní domy s nábytkem a bytovými doplňky a v hospodářském roce 2009 - končícím loni v srpnu - zvýšila čistý zisk na 666,8 milionu korun. O rok dříve to bylo 645 milionů.

Řetězec má celkově ve 26 zemích 280 obchodů, zaměstnává na 127 tisíc lidí. O růst nyní usiluje především v Asii, kde mnoho ekonomik roste sílí rychlejí než západní státy. Ohlsson upřesnil, že se IKEA chce soustředit zejména na expanzi v Rusku, Číně, Indii a Jižní Koreji, uvedla agentura Reuters.

Fotogalerie: Kdo stavěl nejlépe? Prohlédněte si stavby roku

 

Právě se děje

Další zprávy