Ideální pračka špinavých peněz? Profesionální fotbal

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 7. 2009 20:15
Přestupy mladých fotbalistů zase nahrávají obchodu s lidmi
Villa bojuje o míč
Villa bojuje o míč | Foto: Reuters

Paříž - Fotbal se čím dál tím víc stává nástrojem zločinců. Vyplývá to z údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Globalizace sportu, vysoké finanční nároky klubů a jejich složité účetnictví jim prý napomáhají k praní špinavých peněz a daňovým únikům.

"Fotbalové kluby jsou pro zločince vskutku ideálními pračkami špinavých peněz," uvedla v prohlášení Finanční akční skupina pro boj proti praní špinavých peněz (FATF), která je součástí OECD. Ve fotbalovém sektoru je podle ní praní špinavých peněz hlubší a komplexnější, než se původně předpokládalo, napsala agentura AFP.

V jednom případě se například FATF podařilo zhatit pokus mafie o vyprání špinavých peněz prostřednictvím koupě slavného italského klubu, jehož jméno nebylo zveřejněno. "Stále probíhá vyšetřování kvůli vydírání, nekalé soutěži a dalším proviněním," citovala prohlášení agentura Reuters.

FATF pomocí údajů od vlád a fotbalových svazů 25 států odhalila přes dvacet případů praní špinavých peněz a také uvedla dva příklady daňových úniků hráčů ve Velké Británii.

Na fotbalu se navíc podle studie často přiživují pašeráci drog, přestupy mladých fotbalistů zase nahrávají obchodu s lidmi.

Podle skupiny napomáhá zločincům k proniknutí do fotbalu nezřídka amatérské vedení klubů. Zlegalizovat jejich peníze pak mohou díky obrovským přestupním sumám, částkám vypláceným hráčským agentům a také rozdílům v daních.

Řada klubů má podle FATF strach nahlásit, že jejich prostřednictvím jsou prány špinavé peníze. Obávají se ztráty sponzorů a poškození jména klubu.

 

Právě se děje

Další zprávy