IBM: sítě po světě hlídá z Brna

Tomáš Fránek
12. 4. 2006 17:30
Brno Brněnské centrum počítačové společnosti IBM bude spravovat sítě a servery po celém světě, jde o jednu z největších investic do služeb v Česku.
Vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel si vysoké investice do technologických center v Česku pochvaluje
Vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel si vysoké investice do technologických center v Česku pochvaluje | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V novém centru v areálu Technologického parku už firma počítá se zaměstnáním 1200 pracovníků, do budoucna ale chce přijímat  i další pracovníky. "Investování do Integrated Delivery Centra v České republice je klíčovou součástí strategie IBM," prohlásil viceprezident IBM Integrated Technology Delivery v Evropě Joe Dzaluk. Výši investice firma neuvedla.

Do moravské metropole zamíří i cizinci

Integrated Delivery Centre, jež funguje nepřetržitě 24 hodin denně a 365 dní v roce, nabízí klientům IBM z celého světa možnost outsourcingu v oblastech jako je instalace serverů, systémová podpora, monitoring a údržba. Centrum vedle toho poskytuje služby správy a podpory klientům v několika jazycích včetně angličtiny, španělštiny, francouzštiny, němčiny, češtiny, maďarštiny, polštiny a ruštiny.

Brněnské centrum je součástí celosvětové sítě servisních center IBM, jejíž další pobočky jsou v Argentině, Brazílii, Číně, Indii, Irsku, Jihoafrické republice, Maďarsku a Spojených státech. 

Problém vidí IBM v dostatku kvalifikované pracovní síly. "Nemůžeme se omezit pouze na nábor v Brně a okolí, ale přijímáme pracovníky z celé republiky, popřípadě z okolních států," doplnil personální ředitel firmy Petr Draxler

Vznik brněnského  Integrated Delivery Center souvisí s celkovou přestavbou firmy IBM. Ta se rozhodla šetřit a rušit menší pobočky. "Propouštění postihlo zejména Německo, Británii, Itálii a Francii, ale zasáhne i Spojené státy," uvedl už dříve finanční ředitel největší počítačové firmy světa Mark Loughridge.

Stěhování práce? Do Číny, Indie a Česka

Česko patří mezi země, kam firmy stěhují nejčastěji svoje servisní nebo technologická centra. Například v žebříčku časopisu Economist se mezi šedesáti státy Česká republika umístila na třetí pozici, hned za Indií a Čínou

První investicí tohoto druhu v Česku bylo právě servisní centrum IBM v Brně v roce 2000. Od té doby zahraniční firmy investovaly do call center a technologických středisek v zemi téměř osm miliard korun.

Největší investicí, za 5,7 miliardy, je budované centrum sdílených služeb logistické společnosti DHL v Praze na Chodově. Svoje servisní a technologická centra v Česku už mají také společnosti Exxon Mobil, SAP, Logica, Accenture nebo Siemens, většina z nich je v Praze nebo Brně.

"Centra služeb a vývoje jsou pro Česko důležitá, neboť nabídnou uplatnění špičkovým pracovníkům. Jsou jedním z pilířů silné ekonomiky postavené na znalostech a solidaritě mezi lidmi," uvedl při otevírání centra společnosti Sun Microsystems místopředseda vlády Jiří Havel.

Brno láká i další investory. Letos plánuje do města přemístit své aktivity například počítačová firma Levi International, která se zabývá výrobou a vývojem značkových počítačů Brave a Lynx. Podobně je tomu v případě skotského výrobce počítačových serverů, společnosti Inventec Scotland Servers.

 

Právě se děje

Další zprávy