IBM dostane za 2,19 miliardy korun státní pokladnu

Tomáš Fránek, tof
26. 9. 2008 15:00
Komise posuzovala pouze jednu nabídku

Praha - V tendru na digitální státní pokladnu zvítězila společnost IBM.

Její nabídku schválila vládní komise, která měla ulehčené rozhodování. IBM byla totiž jedinou firmou, která ve výběrovém řízení zůstala.

Spolu s firmou IBM a jejími subdodavateli Hewlett-Packard, Logica a SAP ČR sice podala nabídku rovněž společnost Indra Czech Republic, byla však ze soutěže vyloučena. "Nabídka musela být v souladu se zákonem vyřazena pro nesplnění kvalifikačních požadavků," řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

IBM nabídla cenu 2,19 miliard korun, ministerstvo počítalo s tím, že se firmy musí vejít do limitu 2,5 miliardy korun. "Komise jednomyslně rozhodla, že nabídka splňuje veškeré požadavky Ministerstva financí a zákona o zadávání veřejných zakázek, a doporučila ministrovi financí uzavřít se společností IBM smlouvu," uvedl Jakob. 

Projekt státní pokladny má zlevnit, zpřehlednit a zjednodušit správu veřejných financí. Systém by měl propojit více než čtyři tisíce státních organizací, jejichž hospodaření bude možné detailně sledovat. Ministři tak například budou moci v každém okamžiku znát finanční situaci svého resortu.

Zadávací dokumentaci si od ministerstva vyžádalo celkem 41 zájemců a zároveň byla volně ke stažení na internetových stránkách.

První pokus o výběrové řízení na správu státní pokladny přitom nevyšel. Tendr zrušil antimonopolní úřad.

V uplynulém roce ministerstvo totiž rozhodlo o novém způsobu výběrového řízení - takzvaném soutěžním dialogu, který měl zjednodušit výběr a pomoci při vyjasňování požadavků.

Průběh soutěže byl ale kritizován ze strany zúčastněných firem. Mezi nejhlasitějšími kritiky byla především jihlavská firma Gordic. Ta podala stížnost k antimonopolnímu úřadu, který soutěž nakonec zrušil. Problém byl totiž v tom, že ministerstvo ve finálním kole požadovalo konkrétní systém od německé firmy SAP. V novém zadání se už konkrétní jméno poptávaného softwaru neobjevuje

Čtěte také:

Praha láká zahraniční firmy. Příchází IBM

 

Právě se děje

Další zprávy