I miliardář může mít špatný rok. Bakala 2013

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
27. 12. 2013 15:08
Profil finančníka Zdeňka Bakaly. Jak se mu dařilo v letošním roce?
Zdeněk Bakala.
Zdeněk Bakala. | Foto: CPA Eduard Erben

Praha/Ostrava - Miliardář Zdeněk Bakala za sebou nemá dobrý rok - přinejmenším ve své rodné zemi. Po léta byl symbolem úspěchu, obdivovaným byznysovým stratégem, sympatickým bonvivánem a mecenášem. Během posledních dvanácti měsíců se ale v očích českých krajanů změnil v arogantního nelidu, který špatně vede své firmy. A navíc se neumí domluvit s vlastními zaměstnanci ani s politiky.

Hlavní příčinou prudkého obratu jsou nečekaně silné potíže jeho vlajkové lodi, veřejně obchodované těžební společnosti NWR, vlastnící Ostravsko-karvinské doly. Skupina, jejímž je Bakala největším individuálním vlastníkem (kontroluje prostřednictvím investiční firmy BXR téměř třetinu akcií), se propadla do dramatické ztráty. Koncem třetího čtvrtletí dospěla k propadu 528 milionů eur, tedy asi 14 miliard korun. Její vyhlídky jsou nejisté, uhelný trh je na tom zle, ani zdaleka nejeví chuť k návratu na předkrizovou úroveň. NWR musí šetřit a to vyvolává pnutí.

Na jaře firma ohlásila plán ušetřit letos na investicích, provozu a mzdách 100 miliard korun. Počítala mimo jiné s desetiprocentním snížením platů a tvrdě narazila. Odboráři začali hrozit stávkou, z desetiprocentního škrtu zbyla sotva polovina a Bakalovi a spol. přinesla tahanice další šrámy na pověsti. V rámci nákladových škrtů se NWR rozhodla také zavřít svůj nejztrátovější Důl Paskov, což bude mít v regionu vážné sociální dopady. Nedávno skupina prodala dceřinou firmu Ostravsko-karvinské koksovny a zlé jazyky jí předpovídají další nucené odprodeje aktiv, pokud se trh v příštím roce zázračně nezotaví.

Majitel Ostravsko-karvinských dolů měl ale smůlu dvojitou - trable NWR se časově spojily s politickou kampaní v předčasných volbách. Téma s gustem zvedli politici a do finančníka žijícího trvale ve Švýcarsku se tvrdě opřeli.

Byty a prázdné výklady

K tomu Bakalu provázejí další potíže. Nájemníci jeho další ostravské firmy, RPG Byty, čím dál neodbytněji žádají změnu obchodní politiky. Nájemnické sdružení dotírá s požadavkem, aby RPG kvalitní byty levně prodala lidem, kteří v nich bydlí. Argumentují tím, že Bakala a spol. v roce 2004 dostali od státu spolu s akciemi dolů jaksi nedopatřením za hubičku ještě 44 tisíc bytů. A tím spíš by se měli zachovat stejně jako obce a velké firmy, které bytový fond už dříve pod cenou prodaly.

Na tvrzení je zřejmě kus pravdy: privatizaci státního podílu v důlní firmě OKD v roce 2004 už dlouhé měsíce zkoumá policie. Znalec, který majetek oceňoval, čelí trestnímu stíhání, nedávno v případu padla další obvinění mířící na hlavu dvou státních úředníků, kteří privatizaci připravovali. Akcie dolů i s byty a dalším majetkem tehdy sice nekupoval přímo Bakala, nýbrž podnikatelé Viktor Koláček, Petr Otava a Jan Przybyla, jenomže jakmile od státu tento majetek dostali, obratem celou firmu prodali Bakalovi a jeho partnerům. A tak je současný ostravský uhlobaron s příběhem nenávratně spojen.

Realitní skupina RPG, do níž patří RPG Byty a další společnosti spravující nemovitosti po OKD, tak sice Bakalovi a spol. vydělává přes miliardu korun ročně, k dobrému renomé ale moc nepřispívá. Spíš naopak: Letos si z RPG akcionáři vytáhli čtyřmiliardovou dividendu, na niž si předtím firma musela přes 10 miliard korun půjčit. Z půjčeného balíku v samotné RPG nezůstala ani pětina, přes osm miliard z Ostravy odešlo dílem v podobě zmíněné dividendy, dílem na splátky starších úvěrů.

Operace vyvolala vlnu kritiky.

Horší než kritika jsou ale signály, že dobrá kondice RPG nemusí vydržet věčně. Dceřiná firma RPG Byty má neobsazený každý desátý byt. A na kdysi výstavních a pyšných hlavních třídách Ostravy-Poruby, Havířova či Karviné, lemovaných „Bakalovými" domy, zeje do ulice překvapivě velký počet prázdných výkladů zavřených prodejen. Ve zbývajících obchodech na nejlukrativnějších adresách městských center najdete hlavně ušmudlané večerky, levná čínská bistra a herny. V regionu je znát krize.

Prosperita RPG přitom stojí a padá s prosperitou důlní skupiny NWR. Bude-li se na Ostravsku propouštět, škrtat na platech a investicích, pocítí to realitní byznys jako jeden z prvních.

Další závislá firma: AWT

Podobně je na prosperitě Ostravsko-karvinských dolů závislá i dopravní skupina AWT, třetí z významných tuzemských aktiv skupiny BXR, kterou Bakala s partnery vlastní.

Holding AWT s desetimiliardovými tržbami a loni 160milionovým ziskem (tolik vydělaly v součtu jeho čtyři hlavní dceřiné firmy) si nevede špatně.  V posledních dvou letech přebral státnímu konkurentovi ČD Cargo řadu lukrativních zakázek - od dopravy uhlí do východočeské elektrárny Chvaletice po dopravu železné rudy z Balkánu -, k tomu letos získal důležitou licenci pro operace na polské státní železnici, což mu otvírá nové možnosti.

„Riziko pro AWT je ale v tom, že jeho nejdůležitějším zákazníkem pořád zůstává NWR. Každý otřes v ostravském hornictví se odrazí na výsledku AWT," varuje znalec trhu Petr Paukner, obchodník s uhlím a majitel konkurenční přepravní skupiny Carbosped. A NWR už oznámila, že hodlá snížit svou roční dříve 11milionovou těžbu až o tři miliony tun za rok. To AWT už v letošním výsledku nepochybně pozná.

Mediální otazníky

Moc radosti Bakalovi letos neudělal ani jeho mediální byznys (do médií investuje sám rodinné peníze mimo BXR). Jeho vydavatelská skupina Economia loni prodělala přes 50 milionů, za poslední dva roky její ztráta v souhrnu převyšuje 75 milionů korun a ztrátová bude i letos.

K Economii Bakala na jaře přikoupil rovněž ztrátovou společnost Centrum Holdings. Od příštího roku chce obě společnosti propojit a těžit ze synergií mezi jejich redakčními týmy i produkty. Otočit ovšem při klesajícím inzertním trhu hospodaření vydavatelských společností je složitý úkol. Bakala je na samém začátku dosti nejisté cesty, prostě - na skutečně dobré zprávy si bude muset ještě počkat.

Bakala není jediným domácím byznysmenem, na jehož podnikání tvrdě dopadla krize. Propad trhů, pokles cen a menší poptávka už dva tři roky trápí i jiné průmyslníky. Jenomže právě Bakala mimořádně dráždí.

V Ostravě, kde má hlavní stan, vadí už jeho bonvivánská stylizace. Uhlazený finančník, fotografovaný s drahým doutníkem a obklopený anglicky mluvícími manažery, je zdejším lidem mnohem vzdálenější než jeho předchůdce v OKD, zemitý, obhroublý a přímočarý Viktor Koláček. Místní politici Bakalu kritizují, že peníze vydělané v tučných letech na Ostravsku nevrací do regionu, ale investuje je raději do firem v jiných částech světa, do svých médií, pražských realit či do firmy Luxury Brand Management své ženy Michaely.

Nejde přitom o drobné - jak spočetl deník MF Dnes, získali majitelé OKD od roku 2004 z firmy 70 miliard korun, z toho asi 38 miliard šlo přímo k Bakalovi. Díky tomuto výtěžku může dnes investovat do dalších firem po celém světě.

Sám Bakala pro svůj lepší obraz na veřejnosti moc nedělá. V Ostravě se téměř neobjevuje, jednání s politiky i veřejná vystoupení nechává na svých manažerech. Strategická komunikace jeho skupiny je řízena z Amsterodamu a výstupy se zvláštní citlivostí k domácím náladám nevyznačují. Příklad? O chystaném zavření Dolu Paskov, kde přijdou o práci skoro dva tisíce lidí, NWR informovala v době, kdy před ostravským ředitelstvím dolů horníci protestovali proti snižování platů a propouštění: výsledkem bylo násilné vniknutí rozzlobených demonstrantů do budovy a chybělo málo, aby se protest zvrhl v nekontrolované násilnosti.

Když Bakalu v září zvala vláda a prezident k jednání o spoluúčasti státu na útlumu Paskova, finančník poslal na schůzku manažery. „Dodnes jsem se s panem Bakalou nesešel a pan prezident asi taky ne," říká ministr průmyslu Jiří Cienciala. Na špatnou komunikaci se špičkami NWR si před časem v rozhovoru pro Insider stěžoval také ostravský hejtman Miroslav Novák.

A pak tu jsou výroky, jimiž Bakala Čechy vysloveně dráždí. V červnu v magazínu Forbes na otázku, nakolik mu potíže OKD komplikují život, odpověděl: „Nijak zásadně. OKD při dnešní hodnotě představuje méně než desetinu mých aktiv. Čili můj život to nijak nekomplikuje, vůbec ne." A dodával, že mnohem důležitější jsou pro něj dnes jeho investice v Americe či subsaharské Africe. Šokoval tím i své vlastní manažery na OKD. „Bylo to nešťastné," říkají lidé z jeho okolí dodnes.

Globální záběr

Investiční skupina BXR Zdeňka Bakaly a jeho partnerů má dnes peníze uložené v půldruhé desítce firem po celém světě, jež nemají s českým hornictvím nic společného. Portfolio je rozkročené od dolů na železnou rudu na Ukrajině přes několik ropných a plynárenských firem po obřího prodejce matrací v Kanadě a USA. Jsou tu globální servisní společnosti, makléřské, komoditní a realitní firmy či podíly v africkém a jihoamerickém zemědělství, peníze jsou uložené třeba v půdě v Brazílii nebo Argentině.

Prostě - Bakala je globální hráč a pošramocená pověst doma v Česku se ho nemusí týkat. Zřejmě i proto téměř nevystupuje v domácích médiích, kromě zmíněného letošního interview pro Forbes a dalšího pro vlastní Hospodářské noviny rozhovory odmítá. A pokud něco komentuje, tak pro agenturu Bloomberg nebo Financial Times.

Lidé z jeho okolí ale tvrdí, že svou nepopularitu u krajanů nese naopak dost těžce. I proto se během posledního roku aktivněji ujal řízení svých českých firem. Má šanci změnit se znovu v obdivovaného úspěšného finančníka? Vše bude záležet na tom, jak jeho NWR zvládne přechod současným údolím smrti.

Zdá se, že firma je alespoň pro příští měsíce z nejhoršího venku. „Prodejem koksoven získala peníze zhruba na rok dalšího života," odhaduje investiční expert Jozef Janov. Důležitý bude vývoj uhelného trhu i to, zda se NWR podaří nastartovat nové obchodní aktivity (na jaře oznámený plán na vstup do velkoobchodu s koksem to ale zřejmě nebude, projekt už celé měsíce spí).

Pro Bakalovu pověst také hodně udělá konečná podoba útlumu Paskova, o níž jeho manažeři vyjednávají se státem. Cestou, která by mohla na Ostravsku uklidnit protibakalovské vášně, může být kompromis: NWR bude o rok déle Paskov provozovat a krýt jeho ztrátu, propouštění se odsune až na konec roku 2015 a region se na něj lépe připraví. Stát pak oplátkou pomůže hradit Bakalovi a spol. vysoké útlumové náklady. Zatím ale jisté není nic. O konečném řešení rozhodne až příští rok.

Poznámka: Zdeněk Bakala je vlastníkem společnosti Centrum Holdings, která vydává deníky Aktuálně.cz a Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy