I-legálně zatím není v insolvenci, soud návrh odmítl

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
7. 2. 2011 16:16
Návrh byl nesrozumitelný a chyběly v něm některé věci. Firma jej musí podat znovu nebo se odvolat.
Zakladatel portálu Petr Peřina.
Zakladatel portálu Petr Peřina. | Foto: i-legalne.cz

Praha - Největší český obchod s online hudbou, I-legálně.cz, odmítl městský soud v Praze poslat do insolvence. V návrhu, který minulý týden podal kvůli dluhům jeho majitel Petr Peřina, chybí některé náležitosti a je podle soudu nesrozumitelný.

Informovala o tom ČTK s odvoláním na insolvenční rejstřík. "Soud insolvenční návrh odmítl, neboť neobsahuje všechny náležitosti, je nesrozumitelný a neurčitý a pro tyto nedostatky nelze pokračovat v řízení," stojí v usnesení Městského soudu v Praze.

Společnost DVC, která portál provozuje a jejímž jménem Peřina podal insolvenční návrh, se proti rozhodnutí může odvolat nebo podat návrh nový.

Zakladatel I-legálně uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz jako hlavní důvod konce portálu plány hudebních vydavatelství na založení portálu umožňujícího poslech hudby zdarma.

Nebyl to však zdaleka jediný důvod. V insolvenčním návrhu uvedl, že hospodaření společnosti je kvůli vysokým provozním nákladům ztrátové a přežívá jen díky půjčkám od akcionářů společnosti. Výše jeho dluhů navíc přesáhla výši majetku společnosti. Největším věřitelem je Petr Vladyka, kterému DVC dluží 13 milionů korun.

Potíže předplatitelů vyřeší správce

Portál už minulý týden, po podání insolvenčního návrhu, přestal prodávat hudbu. Potíže předplatitelů, kteří na svých uživatelských účtech nevyčerpali zaplacený kredit na hudbu, má vyřešit insolvenční správce firmy. Podle Peřiny ale takových lidí nebude mnoho, protože dobíjení kreditu portál zastavil s předstihem.

Mezi dlouhodobými předplatiteli I-legálně.cz jsou podle Peřiny například restaurace či bary. "Jejich licence jsou stále aktuální a stažená hudba jim funguje. Omezení spočívá v tom, že nemohou stahovat novou hudbu," řekl ČTK Peřina. Dodal, že společnost na internetových stránkách zveřejnila kontaktní informace pro uživatele. Jejich dotazy bude portál vyřizovat.

Stahovat hudbu legálním způsobem z internetu mohou čeští posluchači od podzimu 2006. Hudební vydavatelství si od rostoucího prodeje digitální hudby přes internet hodně slibovala. Tržby z digitální hudby se ale předloni snížily na 21 milionů korun z 29 milionů o rok dřív, zatímco v předchozích letech digitální hudba vykazovala růst. Celý tuzemský hudební trh v roce 2009 klesl na 490 milionů korun z 555 milionů v roce předešlém. Loňské výsledky zatím nebyly zveřejněny.

 

Právě se děje

Další zprávy