Hyundai zaplatí milion korun. Stavěla v Česku načerno

Tomáš Fránek
2. 5. 2008 15:05
Pokutu potvrdil Moravskoslezský kraj
Továrna KIA v sousední Žilině čeká nedočkavě na převodovky z Nošovic. Proto chce Hyundai halu na jejich výrobu dokončit jako první.
Továrna KIA v sousední Žilině čeká nedočkavě na převodovky z Nošovic. Proto chce Hyundai halu na jejich výrobu dokončit jako první. | Foto: Ondřej Besperát

Ostrava - Korejská automobilka Hyundai musí zaplatit pokutu milion korun za to, že při výstavbě továrny v Nošovicích nedodržela zákon a stavěla v rozporu se stavebním povolením.

Pokutu pro automobilku potvrdil Moravskoslezský kraj, kam se firma odvolala proti verdiktu stavebního úřadu v Dobré. Ten pokutu udělil za stavbu Energo centra.

Kraj odmítl odvolání automobilky jako opožděné. Firma potvrdila, že pokutu zaplatí, ale chce se i nadále bránit.

Za tři stavby, budované v rozporu s platnými stavebními povoleními, dostala automobilka celkovou pokutu ve výši dva miliony korun. Proti všem pokutám se odvolala.

Celková výše pokuty je o celý milion korun nižší, než mohl stavební úřad v Dobré Hyundai maximálně uložit.

Automobilka při stavbě měnila v rozporu se stavebním povolením budovy i vybavení.

V rozhodnutí stavebního úřadu v Dobré, které má deník Aktuálně.cz k dispozici, je například u stavby lisovny a svařovny popsáno na dvacet pět zjištěných pochybení automobilky, například místo jídelny byly v objektu postaveny dílny a kanceláře, změnila se celková velikost budov.

"Ke spáchání správního deliktu došlo chybou stavebníka, nikoliv pouze opomenutím nebo nedbalostí," uvedl v rozhodnutí šéf stavebního úřadu Václav Kocich.

 

 

Právě se děje

Další zprávy