Hyundai stavěl v Nošovicích nezákonně, rozhodl soud

Tomáš Fránek
13. 4. 2011 12:05
Krajský soud v Ostravě neměl rušit pokuty za milion korun za stavbu dvou hal
Foto: Radek Pecák

Brno - Automobilka Hyundai stavěla část své továrny v Nošovicích nezákonně.

Nejvyšší správní soud podle informací Aktuálně.cz potvrdil, že automobilka při stavbě převodovkárny a lisovny se svařovnou postupovala v rozporu se zákony.

"Je zjevné, že v daném případě byla stavba realizována nejen v rozporu se stavebním povolením, ale také v rozporu s územním rozhodnutím, neboť došlo ke změně půdorysných rozměrů jednotlivých objektů stavby a ke změně jejich umístění," rozhodl ve dvou sporech senát Nejvyššího správního soudu vedený předsedkyní Ludmilou Valentovou.

Kde jsou povolení?

Firmě, která se bránila, že její počínání nebylo společensky příliš nebezpečné, tak znovu hrozí milionová pokuta, kterou před dvěma roky zrušil Krajský soud v Ostravě.

Soudci v Ostravě původně rozhodli, že verdikty o pokutách (dvakrát půl milionu korun), které potvrdil Krajský úřad Moravskoslezského kraje, jsou nepřezkoumatelné.

Podle soudců chyběly v rozhodnutí argumenty, které by měly potvrzovat, že počínání firmy bylo společensky nebezpečné, dostatečně nebyla zdůvodněna ani výše pokut.

Podle Nejvyššího správního soudu ale úřady o pokutě rozhodly správně a zohlednily všechny potřebné dokumenty.

"Správní orgány při určení výše ukládané pokuty zohlednily nezbytná zákonná hlediska, z jejich rozhodnutí je pak zřejmé, které konkrétní skutečnosti vzaly při určení výše pokuty za podstatné a jakým způsobem je hodnotily," rozhodli soudci Nejvyššího správního soudu.

Krajský soud v Ostravě tak musí případ znovu projednat a musí se držet názorů Nejvyššího správního soudu.

Haly se měnily

Hyundai potřeboval v Nošovicích rychle vybudovat převodovkárnu a lisovnu se svařovnou. Podle stavebního úřadu v Dobré na Frýdecko-Místecku firma nezákonně měnila nejrůznější parametry svých stavebních objektů.

Firma ale vůbec nečekala na souhlas stavebního úřadu a změny staveb oproti schválenému projektu nejdříve fakticky provedla, a teprve poté o nich informovala. Stavební úřad za to automobilce postupně uložil několik pokut a nezákonné stavby dodatečně povolil.

Automobilka Hyundai v Nošovicích patří k nejvýznamnějším zahraničním investicím v Česku. Loni vytvořila zisk 109,6 milionu dolarů, tedy zhruba 1,89 miliardy korun.

Je to první rok, kdy český závod jihokorejské společnosti po rozjezdu výroby v roce 2008 skončil v kladných číslech. Předloni měl ztrátu 90,7 milionu dolarů (1,564 miliardy korun).

Nošovický závod loni vyrobil 200 135 aut, čímž meziročně zvýšil produkci o 70 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy