Hyundai má zpoždění. Až 5 měsíců

Tomáš Fránek
17. 8. 2006 15:10
Ostrava - Přípravné práce na výstavbu továrny Hyundai v Nošovicích mají podle právníků Ekologického právního servisu zhruba pětiměsíční zpoždění. Uvnitř: VIDEO

Nejsou tak podle nich reálné termíny pro ukončení všech potřebných řízení - včetně vydání stavebního povolení, jak je avizovalo vedení továrny a Moravskoslezského kraje.

Z dokumentu, který je součástí investiční smlouvy uzavřené mezi Českou republikou a společností Hyundai a v němž je stanoven harmonogram prací, podle ekologických právníků vyplývá, že přípravné práce mají výrazný skluz.

V září, v listopadu, v prosinci

Eok-Jo Kim, budoucí ředitel závodu společnosti Hyundai, informace o zpoždění odmítá. Po schůzce s hejtmanem Moravskoslezského kraje Evženem Tošenovským uvedl, že všechny práce běží podle harmonogramu.

"Kontrolovali jsme veškeré položky. Všechno je naprosto v pořádku. Snažíme se, abychom v co nejkratší době získali stavební povolení," uvedl Eok-Jo Kim. Dodal, že je možné, aby stavba mohla být zahájena už v listopadu.

Termínů již padlo několik. Původní datum bylo září. V červnu pak zástupci automobilky při své návštěvě Nošovic uvedli jako termín zahájení výstavby továrny 10. prosinec.

"Věříme, že stavební řízení skončí úspěšně a firma co nejdříve získá stavební povolení," dodal hejtman Evžen Tošenovský. Dodal, že zdržení způsobilo to, že došlo ke skluzu v podepsání smlouvy, nyní ale už běží vše normálně.

Podle kraje je v pořádku i příprava zóny v Nošovicích. Byly už zbourány domy, hotovy jsou i přeložky inženýrských sítí. V současnosti se pracuje na dobudování zóny, to znamená například výstavbě příjezdových komunikací.

Právníci Ekologického právního servisu ale tvrdí, že informace o zahájení výstavby továrny a získání stavebního povolení nejsou pravdivé.

Budeme se bránit

Bylo totiž teprve zahájeno územní řízení, které musí být pravomocně ukončeno předtím, než je možné začít stavební řízení. V územním řízení přitom zatím nebyl uskutečněn žádný procesní krok.

Vydání územního rozhodnutí je podmíněno veřejným projednáním. Například u projektu přestavby brněnského železničního uzlu už trvá územní řízení několik měsíců a dosud není skončeno.

Vyřízení stavebního povolení pak podle zákona trvá měsíc od podání žádosti, ale to jen v případě, že se nevyskytnou žádné komplikace.

"Jsme svědky protiprávního postupu správních orgánu v povolovacích řízeních o investici společnosti Hyundai s cílem urychlit řízení. Přitom však vůbec není jisté, zda Hyundai bude moci zahájit svůj provoz v předpokládaném termínu," uvedl Pavel Franc z Ekologického právního servisu.

Podle ekologických právníků není možné dodržet schválený harmonogram jinak než protiprávním postupem úřadů.

"Zástupci Hyundai opakovaně udávají nereálné termíny zahájení výstavby továrny, snaží se tak vytvořit tlak na Českou republiku, aby tyto termíny skutečně splnila," uvedl Franc.

Ve smlouvě se státem se korejská společnost zavázala, že stavbu továrny zahájí do tří měsíců od vydání stavebního povolení, nejpozději do konce roku 2007.

Protesty jsou plánovány

Ve smlouvě je ale také pojistka, že zahájení stavby může být posunuto - a to kvůli aktivitě nevládních organizací.

Právě občanská sdružení už avizovala, že se budou chtít účastnit všech povolovacích řízení a zabránit možnému nezákonnému postupu úřadů.

Ekologický právní servis už také podal žalobu na posudek o vlivu továrny Hyundai na životní prostředí. Ministerstvo životního prostředí podle právníků nedodrželo zákony, protože byly vypracovány tři dokumentace pro průmyslové zóny v Nošovicích, Mošnově a Holešově, které ale vzájemně neporovnávaly jednotlivé lokality.

Žaloba nemá odkladný účinek. Pokud by však soud dal ekologickým právníkům za pravdu, musel by se celý proces posuzování vlivu na životní prostředí zopakovat.

Závod v Nošovicích by měl vyrábět 200 tisíc automobilů ročně a po rozšíření kapacit až 300 tisíc automobilů a 600 tisíc převodovek. Výrobu by měl zahájit v roce 2008.

Hyundai přináší do Nošovic vůni prosperity, ale také pochyby a nervozitu. Splní Korejci sliby? Jak bude továrna vypadat? Kdo tam bude pracovat? A neodejdou brzy jinam? Někam na Východ?

KLIKNĚTE NA VIDEO, UVIDÍTE VÍCE

"Domů to mají tisíce kilometrů, ale teď chtějí bydlet v Nošovicích. Lidé z firmy Hyundai se nastěhují do Beskyd..." Jak to tam teď vypadá?

Manažeři Hyundai přicházejí...

Jeden z šéfů budoucí nošovické automobilky přiletěl do Ostravy
Jeden z šéfů budoucí nošovické automobilky přiletěl do Ostravy | Foto: Ludvík Hradilek


Doo Tomas Kim z Hyundai se učí český pozdrav.
Doo Tomas Kim z Hyundai se učí český pozdrav. | Foto: Ludvík Hradilek
  

"A kdo tam bude pracovat? Dojičky asi těžko zaměstnají..." ptá se Marie Gavlasová. Ženu z Nošovic jsme oslovili náhodně. Klade však otázky, které zajímají lidi nejen v Nošovicích.

Marie Gavlasová by raději odešla...

Než se začne stavět továrna, musaí tu být silnice. Kilometry silnic v polích, celá síť.
Než se začne stavět továrna, musaí tu být silnice. Kilometry silnic v polích, celá síť. | Foto: Ludvík Hradilek

Foto: Aktuálně.cz

Foto: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy