Hypermarkety Globus loni zvýšily zisk o osminu

ČTK ČTK
8. 1. 2014 14:32
Řetězec nakročil od spíše centralistického řízení k většímu důrazu na místní specifika

Praha - Obchodnímu řetězci Globus, který v Česku provozuje 15 hypermarketů, ve finančním roce 2012/2013 vzrostl zisk o 12 procent na 154 milionů korun. Tržby hypermarketů klesly o pět procent na 22,99 miliardy korun.

"Ačkoli jsme plánovaného obratu zcela nedosáhli, podařilo se nám překročit loňský hospodářský výsledek o 11,5 procenta," uvedla firma ve výroční zprávě.

Rámcové podmínky v Česku jsou podle společnosti v současnosti pro branži nelehké, navíc se zvýšily obě sazby DPH. "Na pozadí již tak nízké úrovně příjmů v Česku vedly tyto změny ke zřetelné zdrženlivosti v nakupování," uvedla firma.

Průměrný přepočtený počet zaměstnanců klesl loni z 6250 na 6079. Globus uvedl, že v minulosti byla společnost řízena spíše centralisticky. "Nyní jsme nakročili v Globusu jinou cestou, v jejímž středu je optimalizace jednotlivých (obchodních) domů s ohledem na jejich specifické konkurenční prostředí," píše se ve výroční zprávě.

Žebříček největších obchodníků v ČR vede Kaufland s tržbami 45,4 miliardy korun, těsně následovaný společnostmi Tesco Stores a Ahold CR. Na dalších místech jsou Makro, Penny Market, Globus, Lidl a Billa. Vyplývá to z posledního přehledu vývoje obchodu v ČR společnosti Incoma GfK a časopisu Zboží&Prodej.

Německý řetězec Globus otevřel svůj první hypermarket v ČR v roce 1996. V současné době provozuje 15 hypermarketů.

 

Právě se děje

Další zprávy