Hypermarkety bodují. Zákazníci utrácejí jako o život

mah
23. 4. 2009 9:50
Obchodní řetězec Tesco vydělal tři miliardy liber. Poprvé v historii firmy.
Britský řetězec Tesco, který působí i v České republice, loni nepocítil strach lidí z ekonomické krize.
Britský řetězec Tesco, který působí i v České republice, loni nepocítil strach lidí z ekonomické krize. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Takový výsledek nečekali ani analytici. Loňský zisk obchodního řetězce Tesco navzdory krizi rekordně rostl. Zákazníci v Tescu totiž nakupovali víc než kdykoliv předtím a přinesli mu zisk 3,13 miliardy liber.

O deset procent více než v roce 2007.

Optimismus trvá i nadále. Podle firmy byl příznivý i začátek letošního roku. Generální ředitel Terry Leahy agentuře Reuters řekl, že chování spotřebitelů už je více předvídatelné a jeví známky stabilizace. Zatím ale prý nelze říci, zda nastává oživení. 

Problémy v Americe

Problematické jsou ale aktivity, které má Tesco ve Spojených státech. Provozuje tam řetězec Fresh & Easy, který je zatím pro britský podnik ztrátový. Management původně předpokládal, že se mu podaří do konce tohoto roku být v USA alespoň na nule, to se ale zřejmě nepovede.

Tesco je třetím největším maloobchodním prodejcem na světě a jeho loňský zisk znamená rekord nejen pro firmu, ale pro jakýkoli maloobchodní podnik v Británii.

Dařilo se i společnosti Ahold. „Sít hypermarketů a supermarketů společnosti Ahold vydělala v minulém roce 1,1 miliardy eur," uvedl pro Aktuálně.cz tiskový mluvčí společnosti Ahold Libor Kytýr.  Zisky společnosti však v Česku zaostávaly za celosvětovým průměrem.


 
Obrat tuzemských hypermarketů loni vzrostl o sedm procent na rekordních 141 miliard korun. Na trhu již fungovalo rekordních 246 hypermarketů.

"I přes rostoucí míru saturace trhu expanze hypermarketů ještě zdaleka nekončí. Již v první polovině letošního roku tbude v Česku dosažena hranice 250 těchto prodejen," sdělil ČTK František Diviš ze společnosti Incoma Research.
 
Největším počtem hypermarketů nyní v Česku disponuje řetězec Kaufland, následovaný řetězcem Tesco.

 

 

Právě se děje

Další zprávy