Hušákovi v žalobě spočetli vše. Plat, kuchaře i klášter

Zdeněk John
12. 4. 2013 10:04
ČSTV podává žalobu na někdejšího šéfa Sazky, deník Insider přinesl detaily
Aleš Hušák. Někdejší šéf Sazky o sobě říká, že je euroobčan. Hodně času nyní tráví na Menorce.
Aleš Hušák. Někdejší šéf Sazky o sobě říká, že je euroobčan. Hodně času nyní tráví na Menorce. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Aleš Hušák sice píše knihu o pádu Sazky, ale už nebude první, kdo krach loterijního gigantu vylíčí do nejmenších detailů, píše v pátečním vydání deník Insider.

Insider se dostal k textu žaloby, kterou na Hušáka právě dnes podala ČSTV, někdejší největší akcionář firmy. Po bývalém generálním řediteli Sazky v ní požaduje necelou miliardu korun a omluvu. Insider píše, že čtyřiačtyřicet stran žaloby a 144 příloh je dosud nejobsáhlejším popisem největšího krachu posledních let v tuzemské ekonomice.

Nový šéf ČSTV Miroslav Jansta plánuje zveřejnit detaily žaloby v pondělí, pro ČSTV ji připravila advokátní kancelář Rozehnal a partneři.

V žalobě se uvádějí některá už známá fakta, například že Hušákův hrubý základní plat činil v jeho nejlepším roce přes 50 milionů korun. Právníci mu vyčítají také pronájmy soukromého letadla na účet firmy, nákupy nemovitostí (zámku nebo kláštera), mnohamilionové kontrakty s poradenskými firmami. Především ale výstavbu dnešní O2 areny, která nakonec podle žaloby stála devět miliard korun a stáhla Sazku ke dnu.

"Text žaloby jsem neviděl, takže se k němu nemohu vyjádřit," řekl Hušák Aktuálně.cz a dodal: "Osvědčuji ale, že při řízení Sazky jsem vždycky ctil zákony, rozhodnutí představenstva a valné hromady, tedy akcionářů."

Hušák ale říká, že se na případný soudní spor těší: "Bude na protistraně, aby nesla důkazní břemeno. Třeba se přitom ukáže, do jaké míry k celé věci přispěli pánové Jansta a Kejval (předseda ČOV - pozn. red.)."

Čtěte v placeném deníku Insider:

Co přesně vyčítají Hušákovi? Popis toho, jak Hušák vedl Sazku a proč je součástí žaloby i jeho pamětní deska - více zde.

 

Právě se děje

Další zprávy