Hrozí ztracená generace mladých lidí, varuje komise

Tereza Holanová Tereza Holanová
21. 12. 2011 15:26
Evropská komise představila další strategii, jak snížit počet mladých lidí bez práce
Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Evropská komise představila další strategii, jak snížit počet mladých lidí bez práce.

Ve středu vydala sérii doporučení, která mají snížit počet osob bez práce o šest procent. Důležitá je zvláště prevence, lepší příprava na povolání a zlepšení nabídky volných míst, píše Komise.

Nejnovější plán se nazývá Příležitosti pro mladé. Pokud se země budou podle něj řídit, mohlo by vzniknout až 340 tisíc nových míst po celé Evropské unii.

Podle Eurostatu je v současné době bez práce okolo 5,37 milionu osob do 25 let. To znamená každý pátý člověk - míra nezaměstnanosti mladých činí 21 procent, což je dvakrát více než celková nezaměstnanost v EU.

Prevence na prvním místě

Za základní řešení Komise označuje aktivní politiku zaměstnanosti. Země by se měly zaměřit hlavně na tyto úkoly: snížit počet osob, které nedokončí školu, zlepšit kvalitu vzdělání a zajistit mladým lidem přístup k praxi již při studiu.

Mezi cíle patří i "rozvoj schopností, které jsou na pracovním trhu důležité". Sem EK řadí znalost cizích jazyků, ovládání počítače, schopnost pracovat s informacemi. Stejně tak by se podle Komise nadále měla zvyšovat mobilita studentů, která podporuje jejich flexibilitu, všeobecné znalosti a umění komunikovat.

"Hlavní zodpovědnost za vyřešení problému nesou členské země, protože to jejich politici rozhodují o financování studia a sociálních programů," zdůrazňují autoři zprávy.

Jak Komise zdůrazňuje, samotná EU může poskytnout pouze nezávazná doporučení, případně finanční podporu, například z Evropského sociálního fondu, Programu celoživotního učení nebo Youth in Action. EK zároveň uvádí, že aktuálně státy všechny prostředky, které mají k dispozici, nevyužívají.

Hrozí nám ztracená generace

"Situace mladých osob začíná být v některých částech EU dramatická," zdůrazňuje komisař pro politiku zaměstnanosti, sociální politiku a začlenění László Andor. Jeho slova se týkají především Španělska a Řecka, kde je bez práce více než 40 procent mladých osob.

Více než třicetiprocentní nezaměstnanost mladých panuje ale i na Slovensku, v Litvě nebo Irsku. Ke zhoršení situace došlo především v souvislosti s ekonomickou krizí - jen od roku 2008 přibyl milion nezaměstnaných.

Eurokomisař proto doplňuje, že pokud Unie nezačne situaci řešit, vyroste ze současných lidí bez práce "ztracená generace". Na mysli tím má nejspíše chudé a sociálně vyčleněné osoby bez pracovních návyků a motivace - které se při nezaměstnanosti snižují.

Připomeňme, že mezi nezaměstnané osoby do 24 let se nezapočítávají lidí, kteří se soustavně připravují na budoucí povolání - tedy studenti. Uvedený počet nezaměstnaných tedy ukazuje pouze ty uchazeče, kteří se skutečně registrovali na úřadech práce.

 

Právě se děje

Další zprávy