Hromadné propouštění se dotkne 901 lidí v 15 firmách

Petr Kučera Petr Kučera
14. 1. 2014 10:37
Nejvýraznější hromadné propouštění oznámil státem ovládaný podnik ČD Cargo.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha - Hromadné propouštění nahlásilo v prosinci úřadům práce 15 zaměstnavatelů, o práci přijde 901 lidí.

Nejvíce zaměstnavatelů - čtyři - plánuje hromadné propouštění v Praze. Tamní pobočka Úřadu práce ČR současně hlásí i nejvyšší počet lidí, kterých se toto opatření dotkne - celkem 672. Podle okresů je na tom nejhůře Česká Lípa, kde přijde o zaměstnání 48 lidí.

Jak online deníku Aktuálně.cz upřesnila mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková, nejvýraznější hromadné propouštění oznámil v prosinci státem ovládaný podnik ČD Cargo - půjde o 379 lidí v celé republice.

Česká pošta propustí 175 lidí, Správa státních hmotných rezerv 102 lidí a Česká spořitelna 100 lidí. Českolipská společnost VFG Cosmain se chystá ke konci května propustit 46 zaměstnanců.

O hromadné propouštění se jedná tehdy, pokud dostane ve firmě s dvaceti až sto zaměstnanci výpověď minimálně 10 lidí, v podniku se 101 až 300 pracovníky aspoň desetina zaměstnanců a ve společnosti s více než 300 zaměstnanci minimálně 30 lidí.

Předtím, než dá zaměstnavatel výpovědi jednotlivým zaměstnancům, musí o svém záměru písemně informovat, a to nejpozději 30 dní předem, odborovou organizaci, radu zaměstnanců a také příslušnou krajskou pobočku úřadu práce.

 

Právě se děje

Další zprávy