Hřebčín neodstane evropské peníze na svou záchranu

Ekonomika Ekonomika
13. 9. 2010 10:01
Kladrubští doufali, že získají 300 milionů na opravy, ministerstvo další výzvu nevyhlásí.l
Kladrubský hřebčín nutně potřebuje finanční injekci na opravu chátrajících budov.
Kladrubský hřebčín nutně potřebuje finanční injekci na opravu chátrajících budov. | Foto: Ludvík Hradilek

Kladruby - Namísto slibovaných 300 milionů korun na potřebné opravy jen pokrčení rameny. Národní hřebčín Kladruby měl tuto částku, kterou je zapotřebí mimo jiné investovat do oprav svých budov včetně zámku, získat z fondů Evropské unie.

Jak ale informoval deník E15, ministerstvo kultury nezískalo peníze navíc pro svou část Integrovaného operačního programu. Peníze měly být převedeny z jiných rezortů. Bez nich ale nemůže ministerstvo kultury vyhlásit výzvu k podávání dalších žádostí.

"V tuto chvíli není žádný konkrétní příslib finančních prostředků, abychom mohli konkrétně uvažovat o vyhlášení další výzvy," potvrdila deníku E15  Renata Slámková z ministerstva kultury.

Zatím nepřišly peníze ani od ministerstva

Právě kvůli záchraně chátrajícího objektu z evropských peněz byl hřebčín na jaře převeden ze státního podniku na příspěvkovou organizaci.

Pardubický hejtman Radko Martínek upozornil, že hřebčín zatím nedostal ani 30 milionů korun, které mu na jaře slíbil tehdejší ministr zemědělství Jakub Šebesta. Tato suma měla posloužit na přípravu záchranných projektů a projektové dokumentace, která je k žádosti o evropské finance zapotřebí.

Ministerstvo zemědělství na to má jiný názor. "Peníze dosud nebyly poskytnuty právě proto, že jsou určeny pro přípravu projektu, a dosud nebyl vypsán ani termín soutěže, do které by se měly projekty předkládat," uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Magdalena Dvořáčková.

Hřebčínu podle všeho nekyne ani naděje, že by mohl žádat o evropské peníze v dalším období - tedy v letech 2014 až 2020. Podle mluvčí ministerstva kultury není nikde garantováno, že finance budou v tomto období určeny i pro kulturu.

"Probíhají první jednání, kam bude intervence v období 2014 až 2020 směřovat. Obecně se dá předpokládat, že bude i nadále podpořeno vzdělávání a cestovní ruch včetně infrastruktury, ale nikde není psáno, že se bude podporovat kultura. Ta je primárně v kompetenci členských států," uvedla Slámková.

 

Právě se děje

Další zprávy