Hračky budou bezpečnější, platí nová pravidla

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 7. 2011 14:22
Povinnost dodržovat pravidla platí i pro výrobce mimo Evropskou unii
Pravidla bezpečnosti hraček ve středu zpřísnila. Ilustrační foto
Pravidla bezpečnosti hraček ve středu zpřísnila. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Bezpečnější hračky a konec fint některých prodejců znamená nové nařízení vlády o technických požadavcích na hračky, které začalo od středy platit.

Aby mohly hračky nejen od českých a evropských výrobců, ale i od výrobců mimo Unii, vstoupit na český trh, musí nově splňovat mnohem přísnější pravidla než dosud.

Dřív, než začne hračku v Česku prodávat, musí výrobce nechat analyzvat všechna myslitelná rizika, která mohou při používání hračky vzniknout. Měřit se bude mimo jiné i radioaktivita, ale hračky musí splnit i přísné požadavky na ostrost hran, výšku hrotů, délku šňůrek nebo třeba na hlasitost.

"Konkrétně například nová pravidla znamenají stop oblíbenému triku některých nepoctivých prodejců nebo výrobců, kteří hračku drobnými písmeny prohlásili za dekorační předmět, když se nevešla do stávajících norem. Nově musí pravidlům odpovídat vše, co je podle definice v zákoně ať už výlučně nebo nevýlučně určené na hraní, tedy je nebo připomíná hračku," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Galerie nebezpečných výrobků

Rozšíří se i upozornění přímo na hračkách. Z instrukcí a bezpečnostních varování se musí rodiče dozvědět, jak hračku používat bezpečně a jaká rizika hrozí, pokud se předmět dostane do rukou mladších dětí, než uvádí etiketa.

Spolu s novými pravidly posílila i pravomoc České obchodní inspekce, která na jejich dodržování dohlíží.

"Česká obchodní inspekce bude mít nově pravomoc navrhnout přezkum certifikátu nebo i uložit autorizované osobě, aby jej odebrala, pokud bude mít podezření nebo prokáže, že hračka bezpečnostní požadavky i přes platný certifikát nesplňuje," dodal Jan Štěpánek, pověřený vedením ČOI.

 

Právě se děje

Další zprávy