Hoteliéři v Evropě zvedají ceny na příští sezónu

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
23. 5. 2011 16:03
Zájezdy budou příští rok o něco dražší.
Hoteliéři v oblíbených letoviscích chtějí využít odeznění ekonomické krize a budou zdražovat. Ilustrační foto.
Hoteliéři v oblíbených letoviscích chtějí využít odeznění ekonomické krize a budou zdražovat. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Dovolená v zahraničí pravděpodobně v příštím roce podraží. Hoteliéři chtějí totiž využít stabilizace cestovního ruchu a odeznění hospodářské krize a plánují zvýšení cen.

Zjistila to ČTK při anketě mezi českými cestovními kancelářemi, které uzavírají smlouvy na příští letní sezónu. Letošní ceny se nezmění, ceny ubytování jsou totiž dané již uzavřenými smlouvami.

Cestovní trh v západních zemích se stabilizoval a hoteliéři s tím očekávají větší poptávku po zahraničních zájezdech, řekl ČTK obchodní ředitel cestovní kanceláře Exim Tours Jan Koláčný. "Kdybych v současné době chtěl navyšovat kapacity na Turecko, tak nejen že je budu obtížně získávat, ale cenová relace bude vyšší," dodal.

Tlak na zvýšení cen za služby a ubytování pro příští rok je podle Koláčného enormní. Stejně jako v Turecku je patrný ve všech evropských dovolenkových destinacích. Může za něj mimo jiné i výpadek dovolených v severní Africe, kde kvůli nedůvěře zahraničních turistů v místní bezpečnostní situaci jsou hotely průměrně obsazeny jen asi ze 60 procent.

Kvůli nedůvěře k Africe a zvýšenému zájmu o evropské dovolené je možné už v letošním roce očekávat méně výhodných last minute zájezdů do evropských destinací, uvedla Kateřina Komedová z cestovní agentury Zájezdy.cz. Naproti tomu slevy zájezdů last moment do Egypta a Tuniska budou zřejmě výrazné.

Se zdražením ubytování je nutné počítat i v případě lyžařských zájezdů. Podle produktové analytičky Firo-tour Pavlíny Pešové požadují hoteliéři na následující zimní lyžařskou sezonu zvýšení cen za ubytování až o deset procent. Ceny jdou nahoru zejména na období jarních prázdnin, od února do března, doplnila

 

Právě se děje

Další zprávy