Hospodářskou komoru ochromily personální spory

Ekonomika Ekonomika
9. 8. 2012 17:35
Zaměstnanci úřadu si stěžují na šéfa, ten rozdává výpovědi
Petr Kužel - prezident Hospodářské komory ČR.
Petr Kužel - prezident Hospodářské komory ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Hospodářská komora České republiky zažívá největší krizi ve své historii, zmítá jí personální krize. Zaměstnanci si stěžují na způsob vedení, na hospodaření i na chování prezidenta Petra Kužela. Ten ale kritiku, obsaženou v nedávno sepsané petici proti němu, odmítá a rozdává naopak výpovědi.

Podle zdroje serveru ihned.cz, který kauzu detailně popisuje, už jsou propuštěni téměř všichni lidé z vedení. Mnozí z nich ale z firmy odcházejí sami, údajně jim přijde zbytečné čekat na výpověď.

"Dnes je úřad v troskách, porušuje se zákoník práce, zaměstnancům bylo a je vyhrožováno. Na základě těchto událostí někteří další zaměstnanci dali výpověď s uvedeným důvodem ´pod nátlakem´. Zaslal jsem podnět ke kontrole na inspektorát bezpečnosti práce a dozorčí radě Hospodářské komory," stojí v prohlášení šéfa ekonomického a správního odboru Jiřího Vojtěchovského. Ten patří k těm zaměstnancům Hospodářské komory, kteří z firmy odešli dobrovolně.

Podle Kužela ale existují zaměstnanci, kteří byli k podpisu petice nuceni, anebo se za ně podepsal někdo jiný. "Je několik zaměstnanců, kteří byli pod peticí podepsáni bez jejich vědomí nebo byli k podpisu nuceni panem Vojtěchovským. Na výše uvedeného je podáváno trestní oznámení. Dále pan Vojtěchovský domlouval v minulosti podezřelé obchody zejména pro zahraničí," řekl Hospodářským novinám Petr Kužel.

"Tvrzení Petra Kužela o podivných obchodech je nesmysl. Všechny aktivity mé a mých kolegů byly vždy předem odsouhlaseny nadřízeným tajemníkem úřadu a prezident byl vždy předem informován a vše probíhalo schválenými procesy a je zdokumentováno," cituje Vojtěchovského reakci ihned.cz.

Policie prověřuje zakázky

Zmíněná petice zaměstnanců obviňuje prezidenta Hospodářské komory z rozdávání zakázek spřáteleným firmám za nadsazené ceny, z neprůhledného hospodaření a ze špatné reprezentace komory na veřejnosti. Petici podepsali podle ihned.cz všichni šéfové jednotlivých odborů spolu s dalšími zaměstnanci a odstartovali tím vlnu propouštění.

Na některé kauzy ohledně finančních toků v komoře se už zaměřila i kriminální policie ČR. Z podkladů, které má ihned.cz k dispozici, vyplývá, že si Útvar na odhalování korupce a finanční kriminality vyžádal na konci června na Hospodářské komoře materiály týkající se zahraniční cesty někdejšího ministra průmyslu a obchodu Martina Římana do Indie a Vietnamu.

Ze zmíněných dokumentů je patrné, že na semináře spojené se zahraniční misemi se v letech 2008 a 2009 dojednávaly smlouvy s externími dodavateli, namísto aby jejich plnění zajistila sama komora, tak jak to bylo před tím běžné.

Probíhá audit

Výsledkem petice je audit, který si zadal Petr Kužel a který v Hospodářské komoře právě probíhá. Podle Kužela by měl posoudit především "petiční chování" zaměstnanců a hospodaření firmy.

Podle stoupenců "petice" je ale i tento Kuželův krok neoprávněný a zbytečný. Kauzou by se podle nich měla nejdříve zabývat dozorčí rada a závěry pak posoudit představenstvo, což byl údajně i postup, který představenstvo Petru Kuželovi uložilo, píše ihned.cz.

Kromě auditu zaměstnanci odmítají i nedávné vyjádření Petra Kužela o tom, že "špatně pracují" a neodvádí pro komoru patřičné výsledky. Poukazují například na auditované hospodářské výsledky komory, z kterých je podle nich jasný propad hospodaření po nástupu Petra Kužela do funkce a razantní růst v momentě, kdy se v organizaci objevil nový management (aktuálně propouštěný).

"Odcházející management úřadu Hospodářské komory předal společnost k 30. červnu v zisku 9,4 milionu korun, zdravou a s jasnou vizí ´samofinancovatelnosti´ svých zákonných povinností a skutečnou podporou podnikatelů. Ti, kteří se mnou spolupracovali při mém působení, vědí, že jsem se vždy snažil pro komoru získat prostředky a partnery, kteří by s námi mohli lépe naplňovat roli komory," cituje ihned.cz Vojtěchovského.

Další zasedání představenstva je plánované na 20. září. Na něm by měla dozorčí rada své závěry prezentovat, resp. říci, co ohrožuje komoru a kdo z toho vyvodí důsledky. Nutno podotknout, že dozorčí rada Petru Kuželovi podle zaměstnanců uložila i to, aby se do ukončení jejího šetření nepouštěl do personálních změn na komoře, uzavírá server.

 

Právě se děje

Další zprávy