Hospodářská situace země je špatná, míní většina Čechů

ČTK Domácí ČTK, Domácí
23. 12. 2013 20:32
Při hodnocení životní úrovně vlastní domácnosti jsou Češi většími optimisty.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Třípětinová většina obyvatel, konkrétně 61 procent lidí, si myslí, že hospodářská situace v České republice je špatná, z toho 17 procent ji považuje dokonce za "velmi špatnou".

Ukázal to prosincový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Při hodnocení životní úrovně vlastní domácnosti jsou Češi většími optimisty, za špatnou ji označilo 21 procent, 40 procent naopak za dobrou.

Těch, kteří vidí stav tuzemské ekonomiky negativně, v posledních měsících mírně ubývá, o něco víc - nyní osm procent - je naopak lidí, podle nichž je situace dobrá. Ze "velmi dobrou" ale neoznačil kondici českého hospodářství téměř nikdo, podle autorů výzkumu se tato odpověď "vyskytovala ojediněle", což ve výsledku nestačilo ani na jednoprocentní podíl.

Ještě v říjnu bylo lidí, kteří označili stav hospodářství ČR za špatný nebo velmi špatný, 64 procent, tedy o tři procentní body víc než teď. Těch, podle nichž si ekonomika vedla dobře, bylo před dvěma měsíci sedm procent, podle aktuálního průzkumu CVVM je ekonomických optimistů o procentní bod víc, tedy osm procent. Necelá třetina lidí míní, že ekonomická situace země není ani dobrá, ani špatná.

Pomyslného dna dosáhla nálada obyvatel v tomto ohledu za poslední tři roky loni v listopadu. Tehdy se podle údajů CVVM dohromady 70 procent dotázaných lidí domnívalo, že republice se ekonomicky nevede, zatímco opačného názoru bylo jen pět procent dotázaných.

Bohatší lidé hodnotí situaci optimističtěji

Ekonomickou situaci hodnotí jako obvykle v průměru optimističtěji lidé bohatší, mladší a vzdělanější a spíš voliči pravicových stran, což platí i pro hodnocení životní úrovně vlastní domácnosti.

Pokud jde o něj, ze 40 procent lidí, kteří hodnotí ekonomický stav své domácnosti kladně, ho 35 procent označilo za spíše dobrý a zbylých pět procent za velmi dobrý. Z 21 procent dotázaných, kteří míní, že ekonomická situace vlastní domácnosti je špatná, je 17 procent lidí, podle nichž je to s životní úrovní jejich domácnosti "spíše špatné", čtyři procenta lidí řeklo, že "velmi špatné".

Dvě pětiny (39 procent) lidí pak životní úroveň své domácnosti charakterizují jako "ani dobrou, ani špatnou". Podobně jako u názoru na stav hospodářství země se rozložení názorů obyvatel v posledních měsících a letech ani v tomto ohledu dramaticky nezměnily.

Průzkum se konal 2. až 9. prosince a zúčastnila se ho necelá tisícovka lidí starších 15 let.

 

Právě se děje

Další zprávy