Hospodářská komora: Jednotná DPH by stačila 17 procent

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
1. 3. 2011 16:17
Hospodářská komora se obává, že vysoká DPH poškodí podnikání v Česku
Prezident Hospodářské komory Petr Kužel
Prezident Hospodářské komory Petr Kužel | Foto: Hospodářská komora ČR

Praha - Další protest zazněl proti plánovanému sjednocení daně z přidané hodnoty na dvaceti procentech. Prezident hospodářské komory Petr Kužel na tiskové konferenci varoval, že takové zvýšení daňové zátěže by mohlo negativně ovlivnit podnikání v Česku.

Stejně jako někteří před ním argumentoval Kužel tím, že pro financování důchodové reformy by stačilo obě sazby sblížit, podle hospodářské komory na 17 procentech.

Plán na jednotnou sazbu DPH dostal minulý týden ostřejší kontury, když se ekonomičtí ministři shodli, že obě současné sazby je zapotřebí sjednotit co nejdříve, pokud možno už v poslední čtvrtině letošního roku.

Mezi zboží a služby, na které se nyní vztahuje snížená sazba 10 procent, patří kromě potravin a nealkoholických nápojů například léky, dětské autosedačky a plenky, knihy, ubytovací služby, pohřební služby, vodné, teplo, hromadnou dopravu či vstupné na kulturní akce.

"Podnikatelé jsou zneklidněni skutečností, že má od 3. čtvrtletí letošního roku dojít k trvalému navýšení sazby DPH, a to téměř u všech komodit. Tento krok chápeme jako důležitý pro důchodovou reformu, ale navrhujeme dále o jednotné sazbě DPH diskutovat," uvedl Kužel.

Na potíže, které by tento krok podnikatelům způsobil upozorňuje i poradenská společnost PricewaterhouseCoopers. "Podnikatelé budou zatíženi dodatečnými náklady spojenými s přeceněním zboží, jako je například tisk nových cenovek či jídelních lístků, nových katalogů realitních nebo cestovních kanceláří," upozornil Martin Diviš, expert na nepřímé daně z PricewaterhouseCoopers.

Diskutabilní je podle něj i opatření, které by mělo vyšší daňovou zátěž pro podnikatele kompenzovat - tedy zrušení příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a povinného úrazového pojištění. "Je značně pravděpodobné, že řada podnikatelů se bude i nadále pojišťovat dobrovolně, to znamená, že reálná kompenzace vyšší DPH bude pro podnikatele ve skutečnosti nižší, než jak ji  uvádí MPSV," dodal Diviš

Plánované sjednocení DPH na 20 procent Kužel považuje za radikální zvýšení daňové zátěže, které není nutné. "HK navrhuje jako jednu z variant sblížení sazeb na výši 17 procent. I v tomto případě vláda získá dostatečné finanční prostředky pro krytí důchodové reformy," dodal Kužel.


 

Právě se děje

Další zprávy