Hospod se nevzdáme, brání se hygienici Bendlově reformě

Tomáš Fránek
30. 4. 2013 18:21
Návrh na změnu kontrol potravin projedná vláda, k dohodě resortů nedošlo

Praha - Revoluční návrh na změnu kontrol a označování potravin, který připravil ministr zemědělství Petr Bendl, povede podle hygieniků k destabilizaci celého systému kontrol restaurací v Česku.

Dva dny před tím, než největší změnu tuzemského potravinového práva od vstupu země do Evropské unie projedná vláda, tak ani v nejmenším nedošlo k potřebné dohodě zúčastněných resortů.

Své výhrady v úterý zopakovalo i ministerstvo zdravotnictví, které má přijít o část kompetencí při kontrolách restaurací. Nově zveřejnilo seznam deseti bodů, které povedou k zhoršení situace.

Právě kvůli sporům ministrů zdravotnictví Leoše Hegera z TOP 09 a zemědělství Petra Bendla z ODS vláda minulý týden jednání o návrhu odložila.

Hrozí destabilizace systému

Podle ministerstva zdravotnictví, pod nějž spadá i hlavní hygienik, obsahuje návrh body, které mohou kontroly potravin ve výrobě, obchodech i restauracích prodražit a zkomplikovat.

„Česko je zemí s nejnižší úmrtností na infekční onemocnění v celé EU. To se nám daří nejen díky vysoké úrovni infekčního lékařství, ale i díky systému ochrany veřejného zdraví a přesně vymezeným kompetencím a jasně stanoveným pravidlům. Kroky navržené v této novele mohou vést pouze k destabilizaci zavedeného systému," říká hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Ministerstvu zdravotnictví dále vadí, že Bendlův návrh by svěřil dozor nad ochranou veřejného zdraví do rukou nelékařů, kteří by měli nově posuzovat i zdravotní způsobilost personálu restaurací.

Novela by prý také znamenala, že kontroly v restauracích by prováděly tři různé úřady místo jednoho. Podle kritiků zavádí také duplicity při dozoru a zvyšuje náklady státu na kontroly.

Hygienici upozorňují na některé nelogičnosti. „Hygiena by nově dozorovala i nad veterinárním zákonem. Jinými slovy budou-li zdrojem infekce vejce od chovatele, krajská hygiena bude šetřit chov slepic, zatímco v sousední restauraci bude provádět dozor Státní zemědělská a potravinářská inspekce," uvádí Valenta.

Nesouhlasí ani vládní komise

Podle ministerstva zemědělství je novela důležitým prvkem v boji proti nekvalitním potravinám. "Stále trváme na tom, že kontroly potravin je nutné zjednodušit a zajistit rychlejší předávání jejich výsledků. Ministerstvo zemědělství doufá, že se potřebnou shodu, jak toho dosáhnout, podaří najít co nejdříve," říká ministerstva mluvčí zemědělství Jan Žáček.

Bendlův návrh se nelíbí ani obchodníkům - především části zákona týkající se toho, že by veterináři v obchodech přebrali část kompetencí Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Veterináři by sledovali výrobu a prodej živočišných produktů ve všech fázích - tedy od výroby až po prodej výrobků.

Potravinářům by zůstala povinnost kontrolovat v obchodech ostatní potraviny. To by ale podle Svazu obchodu vyvolalo zmatek a zvýšenou byrokracii, experti navíc upozorňují, že by to prodloužilo možnost zásahu proti nebezpečným potravinám.

Návrh nepodpořila ani vládní komise RIA, jejímž hlavním úkolem je nezávislé posuzování vlivu chystaných zákonů. Ta trvá na dopracování materiálů a prokázání toho, že neexistuje lepší než navrhovaná varianta. "V opačném případě nelze souhlasit s návrhem, který zvyšuje administrativní a ekonomickou zátěž," píše se ve zprávě Komise RIA.

 

Právě se děje

Další zprávy