Byty horníků jsou na prodej, rýsuje se kompromisní cena

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
21. 9. 2013 17:47
RPG Byty i nájemníci souhlasí s tím, aby se prodej nejprve vyzkoušel na menším vzorku bytů.
Foto: Tomáš Netočný

Ostrava - Společnost RPG Byty většinově kontrolovaná finančníkem Zdeňkem Bakalou a sdružení nájemníků, kteří bydlí v ostravských bytech RPG, začnou spolupracovat na přesunu těchto bytů do rukou nájemníků.

Obě strany souhlasí s tím, aby se prodej nejprve vyzkoušel na menším vzorku bytů. O rozhodnutí přijatém společností BXR - přes kterou Zdeněk Bakala kontroluje firmu RPG Byty - už Aktuálně.cz informovalo (čtěte ZDE).

Ne všechno nejspíš půjde s prodejem bytů nájemníkům snadno.

Zatímco nájemnické sdružení za minimální vzorek pro pilotní projekt považuje 500 až tisíc bytů, RPG je v první testovací vlně ochotno pustit desítky, nejvýš stovku bytů. Prodej rozsáhlejšího majetku je pro RPG Byty problematický proto, že firma letos na jaře vydala dluhopisy za 10 miliard korun a za dluh ručí svým majetkem - tedy především bytovým fondem.

Nejvýše stovka bytů, to není počet, který by firma musela nutně nechávat schválit držiteli dluhopisů.

"Představenstvo společnosti RPG Property BV, která je vlastníkem společnosti RPG Byty, odsouhlasilo v úterý záměr společnosti RPG Byty připravit koncepci, podle níž by mohlo dojít k prodeji velmi limitované části bytů RPG nájemníkům," potvrdil Aktuálně.cz Petr Handl, mluvčí RPG.

Firma už reagovala na zprávu Aktuálně.cz o prodeji bytů tiskovým prohlášením, v němž říká: "Konkrétní detaily jsou v tuto chvíli předmětem jednání, nicméně v žádném případě by nešlo o plošný rozprodej bytového fondu, ale o prodej několika domů se zhruba sto byty. Ze strany společnosti RPG Byty by se přitom jednalo výhradně o prodej za tržní ceny. Společnost BXR ale zvažuje možnost případného cenového zvýhodnění tohoto projektu formou dotace části kupní ceny. Další informace o detailech jednání ale nebudeme v současné době poskytovat, dokud nebudou konkrétní podmínky oficiálně představeny zástupcům nájemníků."

Mezi majitelem a nájemníky totiž dosud panovaly zcela rozdílné představy ohledně ceny. "RPG nám zatím byty nabízelo za cenu jen o málo nižší, než za jakou se dnes v regionu prodávají na volném trhu družstevní byty. A vysoce nad cenou, za niž byty nájemníkům prodávají zdejší obce," řekl Aktuálně.cz předseda sdružení BytyOKD Roman Macháček.

Privatizační smlouva 2004

Nájemníci ale žádají, aby byli při prodeji zvýhodněni, jak je stanoveno v privatizační smlouvě z roku 2004. Tedy z doby, kdy stát prodával 46procentní balík akcií OKD (dolům v té době byty patřily) tehdejším většinovým vlastníkům firmy - Viktoru Koláčkovi, Petru Otavovi a Janu Przybylovi.

Když OKD i s byty a dalším majetkem krátce po doprivatizaci dolů kupoval Bakala s partnery, převzali všechny závazky obsažené v privatizační smlouvě. Bakala tehdy dokonce veřejně slíbil, že firma nájemníkům byty nabídne, pak ale od záměru upustil.

Podle privatizační smlouvy mají nájemníci na byty předkupní právo za cenu, na jakou byly oceněny ve výčtu privatizovaného majetku, pouze s přihlédnutím k inflaci a k místně obvyklé ceně, za jakou prodávají v dané lokalitě srovnatelné byty obce. Cena je proti běžnému trhu nízká.

"Chápeme, že takový prodej by pro vlastníka byl velmi nevýhodný. Před několika dny jsme mu proto navrhli kompromis, který by mohl být přijatelný pro obě strany," říká Macháček. O detailech ale mluvit nechce, dokud se jednání s RPG neposunou do pokročilejší fáze.

Zájem mají tisíce nájemníků

Petr Handl ujišťuje, že konkrétní návrh bude na stole brzy, v horizontu několika týdnů.

Když sdružení BytyOKD v roce 2008 vznikalo, uspořádalo průzkum mezi nájemníky, v němž zájem o odkoupení bytu za zvýhodněných podmínek projevilo na 6 tisíc domácností. Dotazníky ale tehdy nedostali všichni Bakalovi klienti, takže zájemců mohlo být ve skutečnosti víc. Na druhou stranu od roku 2008 klesla kvůli ekonomické krizi koupěschopnost nájemníků i ochota se kvůli koupi zadlužovat. „Zájem určitě stále mají tisíce domácností," řekl Macháček.

Jednání RPG s nájemníky se rozběhla letos na jaře, obě strany k jednacímu stolu pozval ostravský sociálnědemokratický politik Lubomír Zaorálek. „Ten funguje jako mediátor několikaměsíčního jednání," shodují se Macháček i Handl. Zatím se uskutečnila mezi oběma stranami čtyři kola jednání.

Schůzky začaly na jaře

Bakala a spol. Zaorálkovi na jednání o prodeji kývli v době, kdy se začalo propadat hospodaření největší firmy, již na Ostravsku vlastní - dolů OKD.  Na jaře začínalo být zřejmé, že potíže OKD mohou v regionu vyvolat sociální otřesy. Zdá se, že právě tato obava akcionáře dovedla k tomu, že přehodnotili svůj letitý odpor ke zvýhodněnému rozprodeji bytů.

Na změnu jejich postoje ale mohl mít vliv i tlak nájemnického sdružení. Byty OKD podaly loni trestní oznámení kvůli možným machinacím s majetkem při privatizaci v roce 2004. Poukázali na to, že tehdy byl bytový fond oceněn v průměru na 40 tisíc korun za byt, tedy hluboce pod reálnou hodnotou, přičemž část majetku určeného k privatizaci nebyla podle nich oceněna vůbec. Privatizátoři Koláček s Otavou by tak část státního majetku dostali zadarmo. Loni policie obvinila znalce, který majetek určený k privatizaci oceňoval, celou kauzu dodnes vyšetřuje.

Letos v červnu se BytyOKD obrátily na Evropskou komisi s opakovanou stížností na nedovolenou veřejnou podporu udělenou při privatizaci nabyvatelům firmy. Vyčíslily ji na 20 miliard korun a argumentovaly právě důkazy získanými při vyšetřování svého trestního oznámení. Komise jejich předchozí podněty zamítala, o posledním ale dosud nerozhodla.

Firma RPG Byty je dnes nejziskovější ze společností, jež Bakala s partnery vytvořil z původní skupiny OKD. Předloni vydělaly 1,3 miliardy korun, loni přes miliardu.

O situaci v Ostravě vyvolané krizí v OKD jedná v sobotu i prezident Miloš Zeman. Na schůzku do Lán si pozval svůj poradní sbor. Schůzky se účastní i premiér v demisi Jiří Rusnok a zástupci zaměstnavatelů v čele s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslavem Hanákem.

Zavadil zároveň řekl, že spolumajitel OKD Zdeněk Bakala poslal Zemanovi dopis, ve kterém ho požádal o schůzku. Uskutečnit by se mohla do 14 dnů. Zeman prý ještě dopis nečetl. Zavadil se domnívá, že Zeman odpoví kladně, ale je možné, že si stanoví určité podmínky.

Poznámka: Zdeněk Bakala je vlastníkem společnosti Economia, která v nedávné době převzala firmu Centrum Holdings, vydavatele deníků Aktuálně.cz a Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy