Horníci vtrhli do budovy OKD, před policií couvli

ČTK ČTK
17. 9. 2013 19:15
Na ostravské demonstraci se sešly asi tři tisíce horníků, podpořili je i ti severočeští.
Demonstranti v budově bývalého ředitelství OKD.
Demonstranti v budově bývalého ředitelství OKD. | Foto: ČTK

Ostrava - 2500 lidí se v úterý podle odhadu policie sešlo v Ostravě na hornické demonstraci nazvané Za zachování pracovních míst a slušnou mzdu. V jejím závěru přečetli prohlášení, kterým vyzvali majitele těžební firmy OKD, především Zdeňka Bakalu, aby ze svých minulých zisků zajistili normální chod firmy. K budově bývalého ředitelství firmy potom odnesli symbolickou rakev s nápisem NWR HROB OKD. Několik desítek demonstrantů vtrhlo dovnitř a na místo dorazili policejní těžkooděnci. Vzniklé škody odbory uhradí.

Odborový předák Jaromír Pytlík řekl, že původně chtěli jen předat hrstce lidí prohlášení, položit před budovu OKD rakev a na sochu horníka před ní pověsit šerpu. "Demonstrace probíhala podle předpokladů. Bylo mnohem více lidí, než jsme čekali. Všechno tady šlo na náměstí dobře. Nicméně ti kluci jsou natolik nazlobení, že závěr byl trošičku jiný, než jsme očekávali. Bohužel vtrhli do budovy OKD, nějaké škody tam způsobili. Prostě tak to je. Jsou to horníci, už toho mají plné zuby a už s nimi nejde takhle mávat," řekl Pytlík. I z toho je ale podle něj vidět, že už je situace na hraně a vlastník firmy s tím bude muset něco dělat.

Lidé, kteří vnikli do budovy, například viditelně poškodili zasklené dveře. Poškozena byla i kamera na budově a nejméně jedno okno rozbité. Dovnitř vlétlo několik lahví, jedna z nich rozbila skleněný stůl. Pytlík řekl, že nějakou ránu také schytal a že odbory škody uhradí.

Nespokojení horníci v budově OKD.
Nespokojení horníci v budově OKD. | Foto: ČTK

Budova je už prakticky prázdná, protože firma v rámci úspor přestěhovala ředitelství na Důl Darkov. Před horníky předstoupil mluvčí firmy Marek Síbrt, na něhož se demonstranti osopili a v budově ho natlačili na turnikety, takže utekl. "Jeden nebo dva horníci na mě zařvali: Zdrhej," řekl ČTK Síbrt.

Uvedl, že firma chápe, jak obrovský tlak je na zaměstnance, ale závěr demonstrace ji mrzí. "Neviníme z incidentu naše odbory. V minulosti, ať byly rozpory jakékoliv, nikdy to neskončilo takto a vždy jsme dokázali najít kompromis přijatelný pro obě strany," uvedl mluvčí.

Policejní těžkooděnci, kteří na místo dorazili, nakonec přímo zasahovat nemuseli. Demonstranti, z nichž někteří byli zřejmě opilí, po několika desítkách minut opustili budovu po domluvách odborářů a antikonfliktního týmu. Policejní mluvčí Gabriela Holčáková řekla, že policie se věcí zabývá. "Protiprávní jednání je dokumentováno, zatím nebyla specifikována výše škody. Po zjištění základních informací k události bude věc kvalifikována," uvedla.

Na Prokešovo náměstí horníci přišli v průvodu od stadionu Bazaly. Nad hlavami drželi transparenty s nápisy Zavřený důl už nikdo neotevře, Státe, chraň si svůj majetek, Bakalo, z čeho ti zaplatím nájem? nebo Bakala na vrcholu, OKD na dně. Podnikatel Bakala je přes skupinu BXR a firmu NWR spolumajitelem OKD.

Na sraz ke stadionu Bazaly dorazily ze šachet ostravsko-karvinského revíru dvě desítky autobusů, další demonstranti přijeli osobními auty. Moravskoslezské horníky přijeli podpořit zástupci Mostecké uhelné a odborových svazů.

Horníkům se nelíbí situace, jaká v poslední době panuje v těžební firmě OKD. Kvůli špatným hospodářským výsledkům a situaci na trhu s uhlím dělá firma výrazná úsporná opatření.

Horníkům chce například omezit přídavky na dovolenou a Vánoce (takzvané 13. a 14. platy) nebo příspěvky na pojištění. Smluvním zaměstnancům firma snížila mzdy, propustila 250 administrativních pracovníků a postupně snižuje počet pracovníků dodavatelských firem - z 4200 jich zbude jen 2500. Společnost chce prodat firmu OKK Koksovny a mluví se také o útlumu Dolu Paskov, kde pracuje zhruba 3000 lidí.

OKD zaměstnává zhruba 13 000 lidí. Loni tam hrubá průměrná mzda činila 37 149 korun, pracovníci na šachtách si vydělali průměrně 35 283 korun měsíčně. O nové kolektivní smlouvě vyjednávají odboráři s vedením OKD už od loňského srpna, zatím se ale ke shodě neblíží.

Pozn. red.: Spolumajitel OKD Zdeněk Bakala je vlastníkem společnosti Economia, které nově patří i Centrum Holdings, vydavatel deníku Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy