HN: Na nové smlouvě pošty s ČSOB má zájem i Kellner

Ekonomika Ekonomika
3. 9. 2010 9:55
Za pronájem přepážek by ČSOB měla platit poště dvakrát tolik než dosud
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejen snaha ušetřit stojí za úkolem, který ministr vnitra Radek John dal České poště, napsaly ve svém pátečním vydání Hospodářské noviny.

Na smlouvě, podle které by pošta pronajímala dráž své přepážky pro Poštovní spořitelnu patřící ČSOB, má zájem i Petr Kellner. Dosud pošta získává ročně miliardu, John požaduje nejméně dvě miliardy.

Podle zjištění HN některé skutečnosti nasvědčují o vzniku spojenectví mezi Kellnerovou PPF a ministry Věcí veřejných. Ministr dopravy Vít Bárta dokonce HN přiznal, že se s Kellnerem několikrát setkal.

Radek John se při svém rozhodnutí zadat poště za úkol novou smlouvu s ČSOB opíral o právní analýzu, kterou vypracovala advokátní kancelář Brzobohatý, Brož & Honsa. Tato kancelář je blízká Kllnerově skupině PPF. Její bývalý společník Tomáš Brzobohatý řídí investiční fond PPF Partners. A kancelář, kterou Brzobohatý založil po pádu IPB v roce 2000, poskytuje impériu Petra Kellnera své služby i nadále.

Kellner po ČSOB touží

Ve zmíněné analýze se praví, že by ČSOB měla platit poště ročně za přepážky dvě miliardy. A právě to je ta suma, kterou teď John chce získat.

Johnova snaha podle HN zapadá do letité partie mezi PPF a ČSOB. Kellnerova skupina se již dlouho snaží druhou největší českou banku oslabit. Kellner již delší dobu zkoumá, zda by nebylo možné ČSOB ovládnout, probíhala o tom i jednání s belgickými vlastníky ČSOB.

 

Právě se děje

Další zprávy