Hlavní role v kauze IPB: Pivo zn. zdarma

Adam Junek
3. 4. 2006 15:30
Praha/Paříž - Další dějství dramatu "Česko versus Nomura" skončilo. Hlavní roli v něm hrála akce "České pivo". Unitř česká verze rozhodnutí z Londýna .

A její role rozhodně nekončí.

V tak zvané curyšské arbitráži, kdy český stát žádá po japonské Nomuře odškodné ve výši 111 miliard korun, skončilo ústní slyšení. Nyní budou arbitři zkoumat písemná podání. Na konci bude rozhodnutí, to se dá čekat až během několika měsíců, pravděpodobně za rok.

Co je České pivo?

Česká republika tvrdí, že Nomura se nechovala v české bance IPB jako dobrý investor, a způsobila tak státu škodu, když na bankovní dům musela uvalit nucenou správu. V překladu z právnických obratů: Česko tvrdí, že Nomura banku vytunelovala.

A hlavním argumentem je právě akce České pivo. "Jednali jsme vždy v dobré víře," brání se Jiří Hrabovský, mediální zástupce Nomury v Česku. Japonská skupina navíc spoléhá na rozhodnutí dřívější londýnské arbitráže, podle níž Česko poškodilo Nomuru.

 

Co tedy vlastně byla akce České pivo? Jedním slovem pojistka. Pojistka pro Nomuru při investici do české banky. I kdyby totiž klesla hodnota akcií IPB držených firmami spojených s Nomurou na nulovou hodnotu (což se v zásadě stalo), Nomura neztratí ze své investice ani korunu.

Naopak ještě vydělá...

IPB byla od počátku pro Nomuru zajímavá zejména svými podíly v českých pivovarech, a to Plzeňském Prazdroji a Radegastu. O podíl v plzeňské firmě se zajímala Nomura již na počátku devadesátých let.

Infobox

Tak šel čas s IPB

1993

Investiční banka se slučuje s Poštovní bankou a vzniká tak IPB. V témže roce se navyšuje základní jmění bez účasti státu (resp. Fondu národního majetku), který tak ztrácí majoritu.

1996

Japonská investiční skupina Nomura nabídla IPB strategické partnerství.

1997

Nomura podala nabídku na odkup státního podílu v IPB. Ta v témže roce ovládla Plzeňský Prazdroj i Radegast. Za tento rok vykázala IPB ztrátu jedenácti miliard korun, zároveň téměř pětinu půjček tvoří tak zvané špatné úvěry.

1998

Stát prodal svůj podíl Nomuře za 3,03 miliardy korun. Japonská firma pak navyšuje základní kapitál IPB a zároveň vyvádí akcie Prazdroje z IPB do společnosti České pivo.

2000

V únoru a březnu začal první překotný výběr vkladů u IPB. O měsíc později žádá Nomura vládu o pomoc při řešení krize. V červnu přichází druhý a mnohem prudší run na banku. V poledne 16. června je na IPB uvalena nucená správa a během  tří dní získává bezmála veškerá aktiva IPB konkurenční ČSOB za symbolickou korunu.

Tehdy bylo rozhodnuto, že se pivovar nesmí dostat do vlastnictví zahraniční firmy nejméně pět let po privatizaci, tedy do roku 1998 včetně. Tím, že Nomura ovládla IPB, tehdejšího největšího akcionáře Prazdroje, byla tato podmínka s posvěcením vlády v zásadě porušena.

Akce pojistka

A to tehdy ještě nebylo zřejmé, co bude následovat. Akce "pojistka" se rozeběhla naplno těsně před vstupem Nomury do IPB.

"Ke konci ledna se konala schůzka, na níž zástupci Nomury informovali vedení IPB, že vedení japonské skupiny neschválí na radu své "Rizikové komise" provedení privatizace IPB. To bylo pro českou stranu nečekaným překvapením," uvedl ve výpovědi, kterou má deník Aktuálně.cz k dispozici, Irwin Schwartz, jehož právní kancelář Burns Schwartz IPB zastupovala.

"Zároveň zástupci Nomury Eduard Onderka a Randall Dillard naznačili, že pokud by se našel způsob, jak zabezpečit riziko, podařilo by se jim přesvědčit vedení v transakci pokračovat," pokračoval Schwartz.

A tak vznikla varianta "pojistka". V trestním spisu ke stíhání jednoho z bývalých manažerů Nomury je založen rukou psaný dokument, který ji přesně popisuje i s podrobnými propočty. Písmo má údajně patřit Liboru Procházkovi z bývalého vedení IPB.

"IPB převede na tři subjekty, které vyhovují pravidlům, akcie Plzeňského Prazdroje ve výši odpovídající hodnotě akcií (IPB - pozn. redakce), které Nomura získá v rámci odkupu od státu a navýšení základního jmění," píše se v dokumentu, jehož kopii má deník Aktuálně.cz k dispozici.

Pivovary za bezcenné akcie

"Byl jsem požádán, abych pomohl s přípravou  právních dokumentů , díky nimž měla Nomura získat akcie Plzeňského Prazdroje," potvrzuje ve výpovědi Schwartz. "Tato akvizice měla být uhrazena buď v hotovosti, nebo akciemi IPB," dodává.

A právě o to šlo. Hodnota akcií totiž byla smluvně zafixována a společnosti kolem Nomury nakonec pohledávky související s nákupem akcií pivovarů skutečně urovnaly, tehdy již bezcennými, akciemi IPB.

Kromě toho na nákup akcií Plzeňského Prazdroje IPB podle plánu v již citovaném dokumentu třem společnostem finance zapůjčila. Ty pak dohromady stvořily skupinu České pivo, která po průtazích s antimonopolním úřadem propojila Prazdroj a Radegast.

V zásadě pak proti sobě stály dvě sumy. Investice Nomury do IPB byla vyčíslena na 7 147 214 771 korun. Druhou stranou jsou půjčky pro České pivo v hodnotě 7 147 214 800, vyplývá z trestního spisu. Rozdíl? Nic než 29 korun.

Ve své výpovědi to popisuje i Schwartz: "Transakci České pivo lze popsat asi takto: Převod 83 procent akcií Plzeňského Prazdroje na účelově založenou společnost České pivo za 7,1 miliardy korun. Koupě směnek za 7,1 miliardy korun IPB od akcionářů Českého piva..."

"A následná půjčka této částky ze strany akcionářů Českého piva právě Českému pivu, aby mohlo zaplatit za akcie Plzeňského Prazdroje," dokončuje.

A výtěžek celé transakce? České pivovary koupila tehdy ještě jihoafrická společnost South African Breweries (dnes SABMiller). A cena? 24 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy