Hitlerovu dálnici řeší soud, bojuje se o informace

Tomáš Fránek
29. 3. 2008 12:00
Spory o trasu silnice R43 přes Brno se vedou už roky
Stavba dalšího úseku dálnice D1 na Zlínsku
Stavba dalšího úseku dálnice D1 na Zlínsku | Foto: ceskedalnice.cz

Brno - Občanská sdružení, která bojují s úřady o výstavbu takzvané Hitlerovy dálnice, silnice R43 na Brněnsku, dosáhla dalšího úspěchu.

Nejvyšší správní soud se jich totiž zastal ve sporu o poskytnutí informací týkajících se výstavby této kontroverzní komunikace, která sice ještě nestojí, ale už ji provází největší protestní kampaň.

Rychlostní silnice má totiž protnout jedno z největších brněnských sídlišť Bystrc a vést v těsné blízkosti Brněnské přehrady. Proti tomu protestují desetitisíce lidí.

Nedáme, je to předčasné

Občanská sdružení, která nesouhlasí s trasou přes Bystrc, se tři roky marně domáhají několika dokumentů, týkajících se studií a korespondence o variantní trase R43 vedené mimo Brno přes Boskovickou brázdu.

Jihomoravský kraj dokumenty, mezi nimiž je smlouva s odbornou firmou o vyhledávací studii ohledně trasy přes Boskovickou brázdu, zápisy z jednání ohledně této studie a také korespondenci mezi magistrátem v Brně a krajem odmítá vydat.

"Jedná se o nehotové informace, přípravné podkladové materiály, jejichž zveřejněním před řádným dokončením celého díla (zpracováním územně plánovacího podkladu) by mohlo dojít k ohrožení účinnosti příslušného procesu," uvedli v odpovědi zástupci kraje.

Jejich postup posvětilo také ministerstvo pro místní rozvoj a žalobu aktivistů zamítl i Městský soud v Praze.

Nejvyšší správní soud ale nyní stížnosti vyhověl a nařídil, aby se celým sporem soudci v Praze znovu zabývali.

"Na Městském soudu v Praze tedy nyní bude, aby tuto otázku v úplnosti posoudil, k čemuž bude pravděpodobně zapotřebí vyžádat si od Krajského úřadu Jihomoravského kraje korespondenci, respektive zápisy, jejichž kopie stěžovatel požaduje ve své žádosti o informace poskytnout," uvedl senát Nejvyššího správního soudu pod vedením Dagmar Nygrínové.

Foto: Aktuálně.cz

Další vítězství

Jde o další vítězství občanských sdružení. Ta už předloni vyhrála spory o další informace o R43 a další kontroverzní silnici z Brna do Mikulova.

Kvůli sporům o její trasu už R43 vypadla z Operačního programu Doprava, a tak se na ni v dotacích z Evropské unie nenajde ani koruna.

Celkové náklady na výstavbu této silnice od Brna do Moravské Třebové se odhadují na 52 miliard korun.

Podle plánů Ředitelství silnic a dálnic by rychlostní silnice R43 měla být dokončena v roce 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy