Hitlerova dálnice má problém, hrozí další zdržení

Tomáš Fránek
22. 10. 2008 20:40
Ministerstvo nařídilo znovu posoudit dva úseky silnice R43
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Brno -  Bursíkův úřad výrazně zasáhl do plánu na výstavbu silnice R43, která se má stát důležitou spojnicí mezi jihem Moravy a východem Čech.

U dvou úseků silnice, která je nazývána také Hitlerova dálnice podle toho, že ji plánovali stavět už nacisté, rozhodlo ministerstvo životního prostředí o tom, že se musí přepracovat dokumentace. A to znamená zdržení začátku výstavby až o roky.

Posuďte více možností

Jde o úsek silnice R43 od dálnice D1 do Kuřimi, druhá část  je mezi Svitávkou a Starým Městem na východě Čech. Jsou to přitom úseky, které neměly být tak problematické jako trasa této silnice přes Brno.

Ministerstvo rozhodlo, že Ředitelství silnic a dálnic musí přepracovat dokumenty nutné k posouzení vlivů stavby. Bursíkovu úřadu vadilo, že ministerstvo prosazuje pouze jedinou trasu a vůbec se nezabývá jinou variantou vedení silnice. To musí Ředitelství silnic a dálnic napravit.

„Přepracovaná dokumentace musí zohlednit všechny připomínky, nebylo respektována možnost jiného vedení trasy," uvedla v rozhodnutí ministerstva Jaroslava Honová, ředitelka odboru posuzování vlivu na životní prostředí.

U úseku dálnice D1 - Kuřim je tak celé posuzování  po sedmi letech na úplném začátku.

Sedm let zpět

Podle dálničního ředitelství zatím není jasné, zda se zahájení výstavby silnice opozdí o měsíce či roky. Navíc stále není rozhodnuto o tom, kudy silnice povede v brněnském úseku.

O to se stále vedou ostré spory, výsledek jednání mohou ovlivnit i krajské volby. Všechny strany, které se dostaly do nového zastupitelstva, totiž silnici R43 chtějí vést přes největší brněnské sídliště Bystrc.

Brno si  ale nechává zpracovávat územní plán, který bude počítat s oběma variantami: jak přes město, tak kolem Brna.

Celkové náklady na výstavbu této silnice od Brna do Moravské Třebové se odhadují na 52 miliard korun. Podle plánů Ředitelství silnic a dálnic by rychlostní silnice R43 měla být dokončena v roce 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy