Hit letošní zimy, Alpské Jeseníky předčí Krkonoše

Tomáš Fránek
16. 10. 2010 11:00
V prosinci spustí v Koutech první šestisedačkovou lanovku v Česku
Foto: www.kouty.com

Brno - Lyžaři v Česku budou mít od prosince nový tahák.

Svůj provoz totiž zahájí největší skiareál na Moravě a nejmodernější tuzemské lyžařské středisko v Koutech nad Desnou.

Středisko, které se má vyrovnat těm alpským, láká už nyní tak, že sehnat zimní ubytování v Koutech a v sousední Loučné nad Desnou může být problém.

Bude i světový pohár?

"Na všechny důležité termíny jako jsou prázdniny nebo svátky už máme rezervace, lidé mají o lyžování v novém areálu velký zájem," řekl Roman Hynek, který v Loučné pronajímá pokoje pro turisty.

Nové středisko nabídne už letos dvě nové dvoukilometrové sjezdovky, u nich bude první šestisedačková lanovka v Česku.

Lanovka je schopna odbavit 3200 osob za hodinu, čas jízdy na vrchol sjezdovek je 6 min 48 sec. Jaká bude cena skipasů zatím jasné není, podle internetových stránek areálu se na cenících teprve pracuje.

Rozhodující souhlas pro stavbu areálu na 33 hektarech získala společnost K3 Sport od Ministerstva životního prostředí před dvěma roky. Celkem bude v areálu šest a půl kilometru sjezdovek a pět a půl kilometru vleků a lanovek s kapacitou až třináct tisíc lyžařů za hodinu.

Ministerstvo výstavbu areálu podmínilo využitím netoxických a ekologicky nezávadných materiálů, co nejmenším kácením stromů mimo les nebo tím, že osvětlení musí dopadat výhradně na sjezdovky.

Pomohla i unie

Celková investice do výstavby střediska, které chce v budoucnu pořádat také závody Světového poháru, se vyšplhaly na zhruba půl miliardy korun. Asi sto milionů korun firma získala z evropského Regionálního operačního programu.

"Stavět areál, který lyžování v Jeseníkách nikam neposune, nemělo smysl. Naopak povznést tu lyžování mnohem výš byla obrovská výzva," řekl serveru iDnes David Kestl, jednatel rodinné firmy K3 Sport, která koutecké zimní středisko buduje.

Podle ankety ČTK letos do vylepšení služeb investovala většina tuzemských lyžařských areálu. Ceny skipasů se většinou měnit nebudou.

Největší české lyžařské středisko Špindlerův Mlýn letos investovalo asi 30 milionů korun, což bylo na úrovni roku 2009. "Hlavní část investic ve výši kolem 13 milionů korun šla do rekonstrukce sociálního zázemí a občerstvení na horní stanici lanovky na Medvědín," řekl ředitel špindlerovského Skiareálu Jiří Beran.

 

Právě se děje

Další zprávy