Historický okamžik: České dráhy nejsou ve ztrátě

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
24. 2. 2011 12:47
Ve vlacích ČD cestovalo vloni stejně lidí jako předloni
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Pro České dráhy je to mimořádně příznivá zpráva. Poprvé od doby, kdy se z tohoto kolosu oddělila nákladní doprava, dosáhly ziskového hospodaření.

Za rok 2010 vykázaly zisk devět milionů Kč, zatímco v roce 2009 byly ještě ve více než miliardové ztrátě.  Letos dokonce firma počítá se ziskem asi 320 milionů Kč.

Novinářům tato čísla řekl generální ředitel Petr Žaluda. "Díky vnitřním úsporám v oblasti režijních a osobních výdajů jsme loni udrželi náklady společnosti na úrovni roku 2009, což v kombinaci s růstem tržeb pozitivně ovlivnilo celkové hospodaření Českých drah," uvedl Žaluda. Vlaky ČD loni přepravily 163 milionu cestujících, tedy stejně, jako v předchozím roce.

Stovky milionů se mají ušetřit díky centrálnímu nákupu

Náklady drah loni stagnovaly na 29,2 miliardy Kč. Tržby za přepravu cestujících bez doplňkových služeb meziročně vzrostly o téměř 170 milionů korun na 5,9 miliardy Kč. Provozní zisk EBITDA se zvýšil o půl miliardy na 1,6 miliardy Kč.

Dráhy se v desetiletých smlouvách s kraji zavázaly za minulý rok uspořit 1,03 miliardy Kč. Skutečná úspora byla podle Žaludy 1,08 miliardy.

Letos chce podnik zavedením centrálního nákupu materiálů a služeb ušetřit zhruba 150 až 200 milionů. Další úsporu očekává například u osobních nákladů nebo nákupu elektřiny.

Podle jízdního řádu 2010/11 vypraví České dráhy průměrně více než 7000 spojů každý den. Loni firma uzavřela smlouvy na modernizaci stávajících a nákup nových vagonů a souprav za téměř deset miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy