Hejtmani chtějí zákon proti lidem blokujícím dálnice

Lenka Smyčková
16. 1. 2009 17:00
Kraje navrhnou zákon na urychlení stavby silnic a dálnic
Dálnice rychleji a bez zbytečných připomínek - to je představa nového zákona
Dálnice rychleji a bez zbytečných připomínek - to je představa nového zákona | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Dálnice a rychlostní silnice rychleji a bez zbytečných připomínek. Tak nějak si představují stavbu páteřních komunikací noví hejtmani.

Po zasedání Asociace krajů dnes oznámili, že chtějí připravit zákon, který by urychlil výstavbu hlavní dopravní sítě v Česku.

Zákon pracovně nazvaný "o podpoře výstavby páteřní silniční sítě" by prý stavby nejen zrychlil, ale také zefektivnil nakládání s penězi.

Síť hlavních silnic není v Česku stále dostavěná, mnoho z nich uvízlo na protestech ekologických organizací a občanských sdružení. Jiné stojí kvůli nejasnému trasování nebo nedostatku peněz. Tomu chtějí sociálnědemokratičtí hejtmani udělat přítrž.

Půjdou zřejmě cestou vytyčení seznamu konkrétních páteřních komunikací. Mohly by to být například sporné R52 a R43 na jižní Moravě.

"Při sestavování zákona se inspirujeme zákony, které fungují v Rakousku a Německu," řekl dnes novinářům pardubický hejtman Radko Martínek.

Příběh:
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Připomínky ano, ale s hranicemi

Zákon má podle Martínka "zjednodušit" připomínkovací proces, vykupování pozemků a procesní úkony povolování staveb.

"Neříkám, že by lidé neměli mít připomínky ke stavbám, které se jich týkají, ale mělo by to mít hranice," tvrdí Martínek. Kde je hranice konstruktivní připomínky, nevysvětlil.

Ekologické organizace záměr hejtmanů sledují, netuší ale, co od něj očekávat.

"Dost dobře si nedovedu představit, jak takový návrh zákona bude vypadat. Podobné pokusy šité na míru konkrétním stavbám už tu v minulosti byly a neuspěly. Zákony musí být obecné, platné pro všechny, ne pro konkrétní stavby," upozornil Pavel Doucha z Ekologického právního servisu.

Nově vznikající zákon může podle něj narazit u Ústavního soudu. "Mohl by například znevýhodňovat vlastníky staveb na trasách plánovaných dálnic oproti ostatním," nastínil Doucha.

Asociace krajů není první, která o takový zákon usiluje. Zastupitelstvo kraje v Hradci Králové už v prosinci odhlasovalo, že si nechá vypracovat nový zákon o liniových stavbách.

Krajští politici chtějí zásadním způsobem změnit situaci při stavbě dálnic. Zákonem chtějí umožnit, aby se stavělo i přes nesouhlas majitele.

Impulsem k zákonodárné iniciativě byla léta neřešená situace kolem dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové. Řešení, které nedávno schválila vláda a kterým farmářce Havránkové nabízí směnu pozemků, se však hradeckým politikům nelíbí.

 

Právě se děje

Další zprávy