Heineken zavírá pivovary ve Znojmě a Kutné Hoře

Ekonomika Ekonomika
15. 6. 2009 16:37
Firma zavře pivovary ve Znojmě a Kutné Hoře
Foto: Heineken

Brno - Společnost Heineken dnes oznámila, že uzavře pivovary v Kutné Hoře a Znojmě.

Informovala o tom agentura Reuters. Asi 35 zaměstnancům hrozila výpověď pro nadbytečnost - 17 z nich pracuje v Kutné Hoře, zbývající část ve Znojmě. Heineken je ale zřejmě přesune na výrobu do jiných pivovarů.

"Z důvodů nákladů, efektivnosti a bezpečnosti není nadále možné zachovat provoz v těchto pivovarech a vyhnout se propouštění," sdělil v tiskové zprávě generální ředitel Heinekenu v Česku Lieven van der Borght.

Pivovar přitom vlastní ochrannou známku Evropské unie pro značku Znojemské pivo. Na Znojemsku se vyrábí pouze pivo Hostan, jeho produkce se do konce roku přesunu do Brna.

V Kutné Hoře se vyrábí pivo značky Dačický.

Nizozemská skupina vstoupila na tuzemský pivovarnický trh v roce 2003, kdy koupila Starobrno. V roce 2007 se k němu přidaly Krušovice a v loňském roce i skupina Drinks Union, která zastřešuje pivovary v Krásném a Velkém Březně, v Lounech a Kutné Hoře.

Heinekenu, který je trojkou na světovém trhu, loni stouply tržby o 27 procent na 14,32 miliardy eur (kolem 390 miliard korun). Čistý zisk se však snížil o 9,5 procenta na 1,01 miliardy eur (zhruba 27 miliard korun). V Česku firma zaměstnává kolem 600 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy